“Iasii de odinioara”, un amalgam de impresii despre elitele iesene de la 1900

Va anuntam in urma cu ceva timp lansarea unei noi colectii lansata de Editura Corint, Colectia Istorie cu blazon. Colectia este coordonata de Filip-Lucian Iorga si aduna in ea studii istorice, jurnale, memorii, evocari, marturii din timpuri dramatice in care vechile elite romanesti scriau istoria. Una dintre cele doua carti care au deschis colectia este “Lumea toata era a mea”. Cealalta este “Iasii de odinioara” scrisa de Rudolf Sutu, un conglomerat de scurte istorisiri despre zeci de personaje din memora Iasilor, pe care vi-l prezentam acum.

Rudolf Sutu a fost a fost un print, un nobil iesean care a trait intre 1880 si 1949, urmas al unei familii grecesti care a trait in Constantinopol si ulterior s-a stabilit in Romania. Mai mult decat atat, strabunicul lui Rudolf a fost Alexandru Voda. Autorul “Iasilor de odinioara” a iubit orasul in care s-a nascut, iar amintirile sale legate de oras au luat forma unei carti pline de istorisiri cu si despre oamenii Iasului pe care i-a cunoscut sau despre care a auzit de la altii.

Citind cartea lui Rudolf Sutu va veti aminti de zecile de personaje care au populat lumea Iasilor de pe la 1900, o lume pestrita, o lume a artisitilor si a elitelor, dar si a lautarilor. Veti gasi la Rudolf Sutu evocari ale unor personalitati precum Mihai Eminescu, George Enescu, Spiru Haret, Costache Negruzzi, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Matei Millo si, fireste, multe nume mari ale boierimii moldovene. Boieri de vita veche sau oameni de litere, toti au loc in evocarile lui pentru ca au fost oameni reali care au animat viata “de odinioara” a Iasilor. Nu sunt uitati nici Barbu Lautarul sau Badea Cartan, dar nici Familia Regala. Toti au contribuit la colorarea acelei atmosfere boeme si plina de frmec, dar si de barfe, zugravita cu o nostalgie relaxata de Rudolf Sutu, in acest amalgam de impresii despre oameni si locuri.

Cartea se gaseste aici . Si nu uitati, la Bookfest au mai fost lansate inca doua volume din aceasta colectie: “De pe Valea Motrului” de Sarmiza Cretzianu si “Carol al II-lea al Romaniei” de Lilly Marcou.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.