„ISIS. Califatul terorii”, o analiza captivanta a existentei Gruparii Statul Islamic

Colectia Corint Istorie s-a imbogatit cu cateva titluri noi, lansate chiar la Bookfest 2015, de Grupul Editoria Corint. Printre acestea se numara si cartea Lorettei Napoleoni, „ISIS. Califatul terorii” / „The Islamist Phoenix: Islamic State and the Redrawing of the Middle East”. O carte obiectiva, plina de informatii noi si binedocumentate, dar si de controverse despre o grupare terorista care are din ce in ce mai mult succes in zona de conflicte din Siria si Irak – Gruparea Statul Islamic, cunoscuta si ca ISIS sau, mai simplu, IS.

Loretta Napoleoni este in primul rand jurnalista, dar si expert in terorism international. A absolvit un masterat in terorism la London School of Economics si un masterat in relatii international si economie la Universitatea Johns Hopkins. In calitate de consultant in domeniul pietelor de marfuri a calatorit foarte mult in tari din Orientul Mijlociu, precum Irak, Siria, Iran si altele. De asemenea, in calitate de presedinte al grupului de finantare a programului de contraterorism din Madrid, a convins lideri din toata lumea sa se implice in combaterea finantarii retelelor teroriste. Din acete experiente au luat nastere bestsellerurile „Rogue Economics: Capitalism’s New Reality” si „Terror Incorporated: Tracing the Money Behind Global Terrorism”, dar si cartea publicata la noi de Editura Corint.

Gruparea IS sau Statul Islamic a inceput ca filiala Al Quaeda in Irak, sub Al-Zarqawi, asasinat in 2006 cand puterea a fost preluata de Al-Baghdadi care a transformat-o intr-o variant moderna a Califatului din vremea profetului Mohamed. Multa vreme serviciile secrete din toata lumea nu au acordat atentie acestei noi grupari care se diferentia de altele precum OEP, Hamas si chiar Al Qaeda. Recent insa, dupa ce gruparea a ocupat teritorii din Siria si Irak unde promoveaza neoficial Statul Islamic, gruparea lui Al-Baghdadi atrage din ce in ce mai multe priviri ingrozite din Occident, dar si din ce in ce mai multi adepti.

Scrisa in urma experientei directe avuta de Loretta Napoleoni chiar in zonele de conflict in care actioneaza gruparea ISIS, cartea pune in evidenta diferentele dintre Statul Islamic si alte grupari teroriste. Daca pentru celelalte grupari califatul a fost sau este inca un vis, pentru IS Califatul este aproape o realizare. Autoproclamatul calif Al Bagdhadi tinde spre o utiopie a califatului instaurat pe vremea profetului Mohamed. Insa desi aparent se intoarce intr-o perioada primitiva, el apeleaza fara regret la tehnologia moderna pentru a promova intentiile gruparii si pentru a castiga adepti din toate colturile lumii. Politica lui este una a contrastelor, atat cu alti lideri teroristi, cat si cu faptele pe care gruparea le savarseste. IS este pe de o parte singura grupare al carei lider nu este corupt, afiseaza diplomatie si intelegere fata de localnicii din teritoriile cucerite, dar pe de alta parte este gruparea ale carei atentate si asasinate sunt considerate de catre analisti ca fiind cele mai teribile.

ISIS practica manipularea prin mijloace media moderne si instaurarea terorii la nivel mondial prin aceleasi mijloace. Dar pe langa aversiunea fata de Occident, ISIS are ca scop curatarea lumii de siiti, program care se aseamana foarte mult cu ce au facut nazistii in cel de al doilea razboi mondial. Insa sub pretextul unui razboi sfant si a reconstructiei Califatului se ascund interese care ne uimesc doar citind despre ele. Este vorba tot de un razboi, dar unul cu sponsori, finantat de printii bogati din tarile arabe foarte dezvoltate precum Qatar sau Kuweit, si sustinut de marile puteri.

OCartea Lorettei Napoleoni va va soca daca va ganditi ca subiectul se refera la indivizii care pun pe Youtube filme in care decapiteaza jurnalisti americani si apoi joaca fotbal cu capetele lor. Veti descoperi in stilul jurnalistei de origine italiana o viziune nu idealizata, ci obiectiva, cu plusuri si minusuri, dar in care atunci cand tragi linie constati cu groaza ca totusi, pe plan local IS, este vazuta ca o insula de stabilitate intr-o zona macinata indelung de conflicte, ca o posibila salvare si o ocazie de a pune bazele vechiului Califat la care viseaza atatia islamici de secole.

Cartea s-a situat pe locul al doilea in topul vanzarilor avute de Grupul Corint la Bookfest 2015 si se gaseste
aici.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.