Ultra High Flamenco la Sala Radio

Ambasada Spaniei in Romania si Instituto Cervantes din Bucuresti, in colaborare cu Radio Romania, organizeaza joi, 4 iunie, ora 19:00, la Sala Radio, concertul trupei spaniole UHF – ULTRA HIGH FLAMENCO. Prezenta Ultra High Flamenco la Bucuresti face parte dintr-un turneu international, derulat in orase ca Viena, Budapesta, Bucuresti, Sofia, turneu sprijinit de AECID – Agentia Spaniola pentru Cooperare Internationala pentru Dezvoltare.

In anul 2005, dansatorul Joaquin Grilo din Jerez a reunit un grup de patru muzicieni care evoluau pentru prima data impreuna pe scena. „Chimia” dintre cei patru a fost aproape instantanee: s-au decis imediat sa creeze propriul lor proiect muzical „UHF – Ultra High Flamenco”. Au debutat in aceasta formula in cadrul Festivalului Flamenco de la Helsinki si in acelasi an au inregistrat primul lor disc – „UHF”. Trupa Ultra High Flamenco, prin cele doua discuri lansate in anii 2010 si 2011, s-a impus drept cel mai bun grup de flamenco al decadei 2000-2010 si fiecare dintre cele doua albume a fost distins in Spania cu Premiul pentru cel mai bun disc flamenco al anului respectiv.

Cei patru muzicieni ai trupei: Jose Quevedo – chitara, Paquito Gonzalez – percutie, Alexis Lefevre – vioara si Pablo Marin – contrabas ne propun o incursiune in noile sonoritati ale flamenco-ului instrumental. Muzica lor a pornit de la o baza flamenco, pentru a ajunge la un stil propriu care nascut din influente de tango si jazz, rezultand astfel ceea ce critica specializata de flamenco din Spania a numit „utopie a flamenco-ului instrumental”. Muzicienii propun teme si idei prin care creeaza un repertoriu in care flamenco-ul si improvizatia muzicala constituie elementele de baza.

Concertul de la Bucuresti ne prezinta atat piese de pe discul „UHF 2010”, cat si din albumul „Bipolar”. Anul acesta, muzicienii spanioli au participat alaturi de trei mari nume ale jazz-ului olandez la deschiderea Bienalei de Flamenco din Olanda, compunand impreuna un repertoriu de jazz flamenco prezentat in 18 ianuarie 2015 la Rotterdam si, dupa un turneu prin Olanda, au intrat in circuitul celor mai importante festivaluri de gen din Spania si din Europa.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.