Orchestra Nationala Radio la final de stagiune

VLADIMIR LUNGU, dirijor si director muzical al Operei de Stat din Mersin (Turcia), violoncelistul RAZVAN SUMA, recent aplaudat in cea de-a II-a editie a turneului sau national “Va place tango?” si un “trio” de mari compozitori – MOZART, HAYDN si CEAIKOVSKI – compun impreuna “afisul” concertului desfasurat la Sala Radio, vineri, 19 iunie (19.00), eveniment ce puncteaza inchiderea stagiunii ORCHESTREI NAtIONALE RADIO.

Concertele pe scena filarmonicii din Kuala Lumpur (capitala Malaeziei), din cadrul summit-ului mondial dedicat educatiei prin media, gala anuala de Craciun “Cele trei dive”, concertul cu acordeonistul francez Richard Galliano, cel cu Sarah Nemtanu – concertmaestru la Orchestre National de France – sau concertul dedicat Zilei Regalitatii sunt doar cateva dintre momentele importante ce au marcat bogata activitate a Orchestrei Nationale Radio din toamna anului precedent si pana la aceasta inchidere de stagiune.

Programul serii se va deschide cu uvertura operei Rapirea din serai, creatie a lui MOZART, al carei libret descrie incercarea unui erou de a-si salva iubita din seraiul lui Selim Pasa, opera ce a avut succes inca de la premiera de la Viena, derulata chiar sub bagheta compozitorului.

Veti asculta apoi Concertul pentru violoncel si orchestra in re major semnat de HAYDN, prilej de a-l aprecia pe RAZVAN SUMA, solist al Orchestrelor si Corurilor Radio si unul dintre cei mai activi tineri muzicieni romani, cu un repertoriu cuprinzator, realizat in sute de recitaluri si concerte sustinute in intreaga lume.

Seara se va incheia cu Simfonia a V-a semnata de CEAIKOVSKI, a carei premiera absoluta a avut loc in 1888, la celebrul Teatru Mariinsky din Sankt Petersburg, cu Ceaikovski insusi la pupitrul dirijoral. Desi initial parerile au fost impartite cu privire la aceasta partitura, Ceaikovski insusi temandu-se de un esec, astazi a devenit una dintre cele mai populare lucrari ale sale.

Pe parcursul intregii seri, la pupitrul dirijoral se va afla in VLADIMIR LUNGU, care din 2007 este dirijor al Operei de Stat din Mersin (Turcia), iar din 2009 este si director muzical al aceleiasi institutii.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.