“Agentul Storm. Spion in al-Qaeda”

Am ramasa cu lectura tot in zonele in care actioneaza gruparile teroriste din Orientul Mijlociu. De data aceasta, am acceptat provocarea celor de la Meteor Press de a citi una dintre noutatile lansate la Targul de Carte Bookfest 2015. Cartea se numeste “Agentul Storm. Spion in al-Qaeda” si ii are ca autori pe Morten Storm, care este si spionul-personajul principal al povestirilor, Paul Cruickshank si Tim Lister, iar traducerea ii apartine lui Mihai Dan Pavelescu.

Morten Storm poate spune pe buna dreptate ca are o viata “demna de un roman”, poate chiar de mai multe. Asadar, in “Agentul Storm. Spion in al-Qaeda” ne prezinta o autobiografie extraordinara, palpitanta si convingtoare, care detaliaza activitatile jihadistilor din Europa, Africa si Orientul Apropiat si Mijlociu, dar si practicile uneori neortodoxe ale principalelor servicii de informatii mondiale.

Morten Storm a fost un adolescent danez greu de tinut in frau de mama sa. A avut probleme la scoala, a facut parte din gasti periculoase, pentru ca apoi sa aiba o revelatie si sa se indrepte catre Coran si calea Profetului. A luat numele de Murad, s-a casatorit cu o femeie musulmana si si-a botezat primul copil Osama. Desi contrasta fizic cu jihadistii cu care intra in contact, devotamentul lui fata de Islam l-a ajutat sa ajunga sa studieze in Yemen si sa intre in contact cu liderii Al-Qaeda. Insa pe masura ce se apropia insa de esenta Jihadului si-a dat seama ca “razboiul sfant” nu era chiar asa de sfant, ca si la acest nivel exista coruptie si interese financiara, dar mai ales exista victime civile care nu au nicio vina. Pierzandu-si credinta, a hotarat sa se retraga. Acesta a fost momentul in care serviciile secrete daneze, britanice si americane i-au intins mana. Pentru o remuneratie deloc de neglijat, Morten Storm,fost Murad, a devenit Agentul Storm si a continuat sa se prefaca la fel de devotat cauzei Al-Qaeda pentru a ajuta serviciile secrete sa anihileze atentatele pe care gruparea terorista le punea la cale, contribuind chiar la localizarea si uciderea liderului Al-Qaeda din Yemen, Al-Awlaki, care ii fusese mentor si prieten candva, dar care planuia mai multe atacuri ce aveau sa se lase cu multe victime.

Cartea abunda de detalii din interiorul organizatiei teroriste pe care doar un insider le-ar putea sti, un amestec de incredere orbeasca, devotament si violenta, dar si detalii despre colaborarea cu serviciile secrete, care uneori isi abandoneaza spionii lasandu-i la voia intamplarii, asa cum reiese chiar din transcrierile inregistrarilor pe care autorul-spion le detine. Morten Storm isi scrie autobiografia intr-un stil foarte accesibil si captivant, iar actiunea si desfasurarea evenimentelor absrob cititorul in carte pana cand acesta ajunge la ultima pagina.

O gasiti aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *