“Masacrul din Darfur. Singur impotriva raului”

Cu aproximativ o saptamana in urma am vazut o stire care m-a cutremurat: presedintele sudanez al-Bashir a for condamnat pentru genocidul din Darfur. Dar nu stirea in sine e cea care socheaza, ci faptul ca abia acum s-a intamplat. Tocmai terminasem de citit cartea “Masacrul din Darfur. Singur impotriva raului” scrisa de Mukesh Kapila si Damien Lewis si lansata in Romania in cadrul Bookfest 2015 de catre Grupul Editorial Corint.

Cartea dezvaluie luptele unui reprezentant ONU detasat in Sudan impotriva masacrelor din regiunea Darfur. Si spun luptele pentru ca, Mukesh Kapila are de invins atat regimul de la Khartoum condus de al-Bashir, cat si militiile arabe Janjaweed sustinute de acesta, dar si comunitatea international care refuza sa reactioneze. La acestea se adauga si luptele interioare ale reprezentntului ONU care se simt incapabil sa faca mai mult pentru victimele masacrelor comise in Darfur.

Pentru cei care nu stiu deja, conflictele din provincia sudaneza Darfur nu sunt foarte recente. Ele au izbucnit in 2003 cand structure paramilitare s-au ridicat impotriva regimului de la Khartoum din cauza discriminarii la care era supusa populatia non-araba. Ca raspuns la actiunile lor, oficialitatile au creat si sustinut militia araba Janjaweed care a savarsit masacre infioratoare impotriva populatiei civile.

Desi este un indian pasnic, Mukesh Kapila pare un super-erou care incearca sa invarta mai multe sabii in acelasi timp, dar din pacate are doar doua maini. Cu aceste doua maini saluta liderii locali in incercarea de a le tempera actiunile, si tot cu ele da e-mailuri peste e-mailuri si telefoane, pentru a reusi salveze oamenii prigoniti din Darfur. Din pacate, nu are decat sa lupte singur, pentru ca superiorii sai din cadrul ONU nu au nicium interes sa il asculte sau sa ajute oamenii din Sudan. Experienta anterioara avuta de Mukesh in Rwanda si Srebenica, il ajuta totusi sa ia atitudine pentru a stopa actele de extrema violenta comise asupra populatiei din Darfur.

Insasi cartea “Masacrul din Darfur” se doreste a fi inca un semnal de alarma prin care autorul doreste cu orice pret sa atraga atentia lumii asupra nedreptatilor comise in Sudan si asupra lipsei de reactie a comunitatii internationale. Povestea scrisa de Mukesh Kapila abunda de descrieri socante ale faptelor militiilor Janjaweed asupra locuitorilor din Darfur care au un singur scop: epurarea etnica. Sute de mii de oameni ucisii, sate incendiate, copii schiloditi, femei si fete violate, acestea sunt doar cateva din atrocitatile sustinute de al-Bashir la care ONU a inchis ochii. Supravietuitorii fug in taberele de refugiati, dar nici acolo nu au o soarta mai buna tata timp cat se afla pe teritoriul Sudanului. Singurii care se pot numi norocosi sunt cei care reusesc sa fuga in tarile invecinate, in special in Ciad.

Dupa ce a fost retras din functie pentru ca se implicase unde nu era cazul, Mukesh a reusit totusi sa obtina cateva reactii de la mai-marii ONU.
Se pare ca acum, in 2015, rezultate incep sa se vada: al-Bashir a fost in sfarsit condamnat pentru genocid.

Gasiti cartea aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.