Spectacole-lectura in incheierea stagiunii la Teatrul Nottara

Teatrul Nottara incheie stagiunea 2014-2015 cu evenimentul Spectacolul incepe cu o lectura, initiat si coordonat de regizorii Alexandru Mazgareanu si Mihai Lungeanu. In cadrul acestei editii, cea de-a 5-a a proiectului, publicul va face cunostinta cu trei dintre piesele Iaroslavei Pulinovici, o tanara autoare dramatica din Rusia, texte traduse in premiera pe tara de catre Raluca Radulescu si Bogdan Budes. Lecturile vor avea loc pe 1, 2 si 3 iulie, la Sala George Constantin, de la ora 19:00. Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile. Fiecare dintre cele trei spectacole-lectura va fi urmat de o sesiune de discutii cu publicul, in prezenta scriitoarei, venita in Romania in calitate de invitat special.

Prin acest proiect, Teatrul Nottara isi propune sa trezeasca interesul publicului si specialistilor pentru dramaturgia contemporana din alte tari, mai putin cunoscuta in Romania. Autoarea din Rusia, care semneaza toate cele trei texte prezentate in aceasta editie, Iaroslava Pulinovici, s-a nascut in 1987 la Omsk, in Rusia. A absolvit Institutul Dramatic din Ekaterinburg, unde a studiat scriere dramatica la clasa lui Nikolai Koliada. A castigat numeroase premii la concursuri de dramaturgie, iar piesele ei sunt montate cu regularitate in Rusia si in Europa.

Miercuri, 1 iulie, va avea loc spectacolul-lectura Corul lui Caron, piesa tradusa si regizata de Bogdan Budes. Din distributie fac parte: Diana Roman, Dan Bordeianu, Raluca Gheorghiu, Ion Haiduc, Ion Grosu. Este un text despre o dragoste reinviata peste ani, cu tot cortegiul de sperante si vise. Nastea, in varsta de douazeci si cinci de ani, este un fost copil-minune. Locuieste cu sora ei si cu sotul acesteia, care o iubesc si o rasfata (ii spun, in ciuda varstei, Nastenka). Dar Nastenka este foarte nefericita. Nu si-a implinit visurile – nu a devenit o vedeta a scenei si, deși lucreaza la Opera, canta doar in cor. De la Moscova, soseste dirijorul Kostea pentru o montare noua. Mai demult, el a lucrat in acest teatru, iar cei doi au avut in trecut o relatie amoroasa furtunoasa. Insa el a plecat din oras in urma cu cativa ani. Acum s-a intors in calitate de dirijor invitat si Nastenka spera sa reaprinda flacara dragostei.

Joi, 2 iulie, actorii Catrinel Dumitrescu, Sorin Cocis si studentii UNATC I.L.Caragiale Lucian Barsan, Catinca Maria Nistor, Oana Carmaciu, Clara Popadiuc vor prezenta piesa Janna, tradusa de Raluca Radulescu, in regia lui Mihai Lungeanu. Janna este o femeie care a trecut prin multe in viata. A baut votca cot la cot cu banditii, a scapat ca prin minune de un proces, a luptat in anii ’90 cu raketii. Acum, la cincizeci de ani, are propria retea de magazine, un centru comercial si o casa uriasa. Traieste cu Andrei, un barbat mult mai tanar decat ea si s-ar putea spune ca, in afara de tinerete, Janna are totul. Insa, intr-o zi, idila se termina. Andrei ii spune ca o paraseste pentru o fata tanara de la care asteapta un copil. Desigur, ca intotdeauna, Janna face fata situatiei, il da afara pe Andrei si alege sa ramana singura. Dar nu este atat de simplu sa-ai infrunte propria singuratate precum credea.

Vineri, pe 3 iulie, actorii Ion Grosu, Adrian Vancica, Crenguta Hariton, Sorin Cocis, Diana Roman si studentul Vlad Balan, indrumati de regizorul Alexandru Mazgareanu, vor interpreta textul Somnambulism. Iata pe scurt actiunea piesei: lui Slava ii moare sotia, Renata. Dupa o vreme, gaseste scrisorile acesteia, din care reiese ca, ani la rand, l-a inselat, iar fiul lor, de cincisprezece ani, nu este, de fapt, copilul lui. Oricat l-ar durea, intelege ca nu are niciun drept s-o invinovateasca pe Renata fiindca si el, de vreo patru ani, are o amanta. Minciuna in care a trait tulbura perceptia lui Slava asupra vietii, iar el hotaraste sa spuna adevarul. Dar aceasta decizie ii va aduce noi suferinte. Adevarul il va face in ochii celorlalti un caraghios incomod.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.