“De pe Valea Motrului. Povesti cu boieri, panduri si mirese codane”

Pentru cei care isi mai amintesc despre lansarea Colectiei Istorie cu Blazon a Editurii Corint anuntata de noi aici, avem vesti bune. Dupa “Iasii de odinioara” si “Lumea era toata a mea. Amintirile unei printese”, colectia a fost completata cu alte trei carti. Prima, “De pe Valea Motrului. Povesti cu boieri, panduri si mirese codane”, scrisa de Sarmiza Cretianu a fost lansata in cadrul Bookfest 2015.

Sarmiza Cretzianu (1905—1978), scriitoare originara din regiunea Mehedintiului, a ramas in istoria literaturii romane ca autoare a unui ciclu de doua volume: “Cronica Staicului”, publicata in 1984 si reeditata in 2012, si “De pe Valea Motrului. Povesti cu boieri, panduri si mirese codane”. “De pe Valea Motrului. Povesti cu boieri, panduri si mirese codane” a fost scrisa in 1946, iar varianta publicata de Editura Corint anul acesta reprezinta cea de a treia editie a unei savuroase antologii oltenesti. Prefatata de Alin Saidac, el insusi urmas al unui neam boieresc de pe Valea Motrului, cartea aduna, asa cum spune si numele, o serie de povesti de pe plaiuri oltenesti care ii au ca protagonisti pe boierii mandri de pe Motru.

“Am incercat sa istorisesc, asa cum le-am auzit din gura bunicii mele, aceste intamplari de altadata din viata neamurilor si veciniloa nostri”, marturiseste Sarmiza Cretianu in motto-ul cartii pe care o puteti gasi aici.

Urmatoarele aparitii din colectia “Istorie cu blazon” sunt “Carol al II-lea al României. Regele tradat”, de Lilly Marcou, si “Amintiri si icoane din trecut” de Olga Gigurtu.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *