“Hiroshima”, amintirea unui eveniment apocaliptic

Meteor Publishing aduce in atentia pasionatilor de istorie una dintre cartile despre razboi considerate clasice: “Hiroshima” de John Hersey. Actuala editie este una noua, beneficiind de adaugarea unui capitol final, scris la patruzeci de ani dupa explozie, cand autorul s-a intors in Hiroshima pentru a-i cauta pe protagonistii supravietuitori.

Intr-o zi oarecum linistita, atat cat poate fi ea in vreme de razboi, japonezii se temeau de raidurile bombardierelor americane. Era 6 august 1945, ziua in care prima bomba atomica a fost lansata asupra unui oras. Spre nefericirea locuitorilor, orasul ales de americani a fost Hiroshima. Tot atunci au murit o suta de mii de oameni. O suta de mii de vieti curmate intr-o singura clipa si altele marcate definitiv de efectele bombei care a cazut asupra Hiroshimei.

Ceea ce a urmat a fost mult mai rau, atat de rau incat unii nici nu constientizau ce s-a intamplat, in inventarul lor mental neexistand notiunea de “bomba atomica” si fiind convinsi ca au fost atacati cu bombe obisnuite care au lovit doar cladirile in care se aflau. Abia cand au vazut orasul acoperit pana la cer de un nor mare de praf si-au dat seama de amploarea exploziei. Iar efectele vizibile pe corpurile lor (mai tarziu maladia a fost numita “boala de iradiere”) le-au confirma ca nu era o bomba oarecare si ca au trait un episod veritabil de Apocalipsa. Banueilile le-au fost confirmate dupa mai multe zile si chiar si atunci le-a fost greu sa inteleaga ce fel arma le-a provocat suferintele. Pe 15 august 1945, imparatul insusi le-a vorbit la radio: razboiul se sfarsise, Japonia fusese infranta.

John Hersey urmareste destinele a sase dintre supravietuitori. O tanara functionara, o croitoreasa vaduva, un medic, un tanar chirurg, un pastor german si unul metodist, se regasesc si isi aduna povestile in “Hiroshima”. Evenimentele din acea zi fatidica si din cele care i-au urmat sunt prezentate prin intermediul amintirilor celor sase “hibakusha”, autorul revenind in Hiroshima dupa 40 de ani pentru a-i cauta si pentru a scrie astfel ultimul capitol al cartii.

Gasiti cartea aici.

Share

One thought on ““Hiroshima”, amintirea unui eveniment apocaliptic

  1. Nu este cumva si in format electronic? Chiar as vrea s-o citesc si poate sa scutesc si cativa bani desi, daca nu o gasesc, cu siguranta o voi cumpara. Am citit un fragment prezent si pe acel site si imi place la nebunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.