Deschidere de stagiune la Sala Radio

Orchestra Nationala Radio isi lanseaza noua stagiune (2015-2016) la Sala Radio dupa o frumoasa participare la Festivalul International “George Enescu” – in superproductia cu Simfonia a VIII-a de Mahler si concertul de arii din Piata Festivalului. Vineri, 9 octombrie (19.00), noua stagiune a ansamblului va fi deschisa cu un concert special la care vor contribui dirijorul francez Julien Salemkour si violoncelistul roman Valentin Radutiu.

Astfel, sub bagheta dirijorului francez JULIEN SALEMKOUR, care a fost intre 2000–2012 asistentul celebrului Daniel Barenboim (la Opera de Stat din Berlin), il veti aplauda la Bucuresti pe violoncelistul de origine romana VALENTIN RADUTIU. Acesta este unul dintre tinerii artisti romani premiati la numeroase competitii internationale si aplaudat in prezent pe marile scene de concert din afara tarii. Evenimentul reprezinta o “carte de vizita” a noii stagiuni, in cadrul careia “vedetele” vor fi tineri muzicieni romani deja aplaudati in marile sali de concert europene. Valentin Radutiu canta pe un violoncel Francesco Rugieri (Cremona – 1686) si va interpreta in concertul de la Sala Radio Variatiuni pe o tema Rococo, pentru violoncel si orchestra, lucrare semnata de Ceaikovski.

Programul serii se va deschide cu o alta lucrare ce poarta semnatura lui Ceaikovski: Voyevoda, balada simfonica. Partea a doua a serii va ofera prilejul intalnirii cu Simfonia I de Mahler. Compozitorul a fost dedicat genului simfoniei: a compus noua simfonii complete (ultima, cea de-a X-a fiind neincheiata) si toate acestea se afla astazi in repertoriul marilor orchestre din intreaga lume. Premiera Simfoniei I a avut loc la Budapesta, in 1889 si lucrarea a fost publicata cu titlul “Titanul”, desi Mahler nu a folosit aceasta denumire decat in versiunea initiala a partiturii.
“Sa compun o simfonie inseamna pentru mine sa construiesc o lume. (…) Simfoniile mele reprezinta continutul intregii mele vieti. Am cuprins in ele toata experienta si toata suferinta mea.” -marturisea Mahler despre creatiile sale.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.