Filmele marilor regizori asiatici, la Les Films de Cannes a Bucarest

Asia ocupa un loc aparte anul acesta, in programul Les Films de Cannes a Bucarest (23 – 29 octombrie), cu filme semnate de regizori consacrati sau debutanti care si-au inceput cariera cu un premiu la Cannes. Din China, Japonia, Thailanda, Filipine sau India vin povesti de dragoste, drame de familie, filme suprarealiste care fac acum inconjurul lumii in festivaluri. Jia Zhangke, cel mai important regizor chinez al generatiei lui, Hirokazu Kore-eda, considerat noul maestru al cinema-ului japonez, Naomi Kawase, regizoarea asiatica cu cele mai multe selectii la Cannes, si imprevizibilul Apichatpong Weerasethakul, premiat cu Palme d’Or, sunt cateva dintre numele momentului in cinema-ul mondial ale caror filme vor fi aduse in premiera la Bucuresti.

Unul dintre favoritii in competitia Festivalului de la Cannes, anul acesta, “Mountains May Depart” surprinde China intr-o perioada de profunda schimbare, cand o tanara curtata de doi prieteni din copilarie – un proprietar al unei statii de benzina si un muncitor intr-o mina de carbune – face o alegere care-i va afecta viata. “Filmul lui Jia Zhangke e o lucrare misterioasa si in felul ei uimitor de ambitioasa, semnată de un regizor a carui creativitate evolueaza sub ochii nostri”, apreciază “The Guardian”. Lui Jia Zhangke, talentul i-a fost confirmat de selectiile la Cannes, Berlin sau Venetia si trofee ca Leul de Aur pentru “Still Life” (2006) sau Premiul pentru Scenariu la Cannes cu “A Touch of Sin” (2013). In 2014, a fost membru al juriului competitiei la Cannes.

Un alt concurent la Palme d’Or, “Our Little Sister” confirma inca o data talentul cineastului Hirokazu Kore-eda, supranumit de unii critici “noul Yasujiro Ozu”. Un film subtil, meticulos orchestrat si plin de gratie, inspirat de o poveste manga și comparat cu alte capodopere japoneze, “Our Little Sister” urmareste trei surori care decid sa o ia in grija pe sora lor vitrega dupa ce tatal care le abandonase cu ani in urma moare. Nu a fost doar un succes de critica, ci si unul de casa: in Japonia, a avut incasari de milioane de dolari. Kore-eda a fost selectionat de cinci ori la Cannes, iar in 2013 a castigat Premiul Juriului cu “Like Father, Like Son”.

Regizor descoperit si promovat de Cannes, thailandez-ul Apichatpong Weerasethakul, premiat cu Palme d’Or pentru “Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives” (2010), revine cu un nou film criptic si suprarealist, “Cemetery of Splendour”, proiectat in Un Certain Regard. Mai multi soldati cuprinsi de o misterioasa boala a somnului sunt transferati intr-un spital improvizat intr-o scoala abandonata. O tanara care se ofera sa aiba in grija un soldat se indragosteste de el si incearca sa dezlege misterul sindromului. E “o enigma cinematica hipnotica”, potrivit “Variety”, in care zeitati misterioase si vizite fantomatice se integreaza firesc in vietile personajelor.

Les Films de Cannes a Bucarest va avea loc intre 23 si 29 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco si CinemaPRO.
Lista filmelor anuntate pana acum poate fi consultata pe www.filmedefestival.ro.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *