„Aferim!” in cursa pentru un „Oscar European”

Lungmetrajul „Aferim!”, in regia lui Radu Jude, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film la categoria „cel mai bun scenariu European”. Anuntul a fost facut la sfarsitul saptamanii trecute in cadrul Festivalului Filmului European de la Sevilla. Alaturi de „Aferim!” (scris de Radu Jude si Florin Lazarescu), la categoria cel mai bun scenariu au mai fost incluse productiile: „The Lobster” (Yorgos Lanthimos si Efthimis Filippou), „Youth” (Paolo Sorrentino), „45 Years” (Andrew Haigh), „Ex Machina” (Alex Garland), „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence” Roy Gala „European Film Awards”, ajunsa la cea de-a 28-a editie, va avea loc luna viitoare, pe 12 decembrie, la Berlin.

Lungmetrajul „Aferim!”, unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice romanesti din ultimii ani, a castigat, la inceputul anului, trofeul Ursul de Argint pentru cea mai buna regie la Festivalul de la Berlin, dar si numeroase alte premii (Trofeul Orasului Lisabona si Premiul de Distributie la IndieLisboa, Le Bayard d’Or pentru cea mai buna imagine la Namur, Premiul Publicului la Let’s CEE Viena, distinctia FIPRESCI la Miskolc in Ungaria).

Lungmetrajul produs de Ada Solomon este pana in prezent cel mai de succes film romanesc al anului, inregistrand aproape 77.000 de spectatori in salile de „Aferim!”, de Radu Jude, este un un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca a inceputului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu) cauta un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude si Florin Lazarescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul, Catalin Cristutiu, sound designul este semnat de Dana Lucretia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Paparuz, iar scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanta Vintila-Ghitulescu, producator, Ada Solomon. Din distributia filmului fac parte Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sirbu, Adina Cristescu, Serban Pavlu, Gabriel Spahiu si Dan Nicolaescu.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.