Cu cartile deschise: Eu, printul Itic Manger

Teatrul Evreiesc de Stat anunta continuarea intalnirilor dedicate implinirii a 140 de ani de teatru idis in Romania, cu evocarea celui mai cunoscut poet de limba idis, Itic Manger. Evenimentul „Cu cartile deschise: Eu, printul Itic Manger” va avea loc pe 12 februarie, la Sala Dalles, cu incepere de la ora 17.00.

Nascut la Cernauti si traind, pe rand, la Iasi, Bucuresti, Varsovia, Paris, Londra, apoi in Statele Unite si, in cele din urma, in Israel, Manger a cunoscut bine lumea evreiasca est-europeana si a prezentat-o in proza, poezie, film, dar si teatru.

Celebrul sau roman „Cartea Raiului”, „carte de o voioasa deznadejde”, este o parabola a lumii shtetl-ului de dinainte de Holocaust, un „ras-plans” in care se gasesc „cele mai intime clipe traite, multe din propria-mi viata, suferinta si iubire”, dupa cum declara autorul in 1939, refugiat fiind la Paris. Opera sa poetica, osciland intre dramatismul poetului neinteles si ludicul celui care se joaca cu personalitatile istorice din cultura idis, dandu-le viata si punandu-le sa vorbeasca in versuri, completeaza portretul unui scriitor exceptional, desi putin cunoscut.

Spectacolul-lectura, dupa un concept de Lect. Dr. Camelia Craciun, prezinta fragmente din romanul „Cartea Raiului”, dar si din opera sa poetica. Spectacolul va fi completat cu cateva cantece celebre pe versurile lui Manger, in interpretarea lui Benjy Fox-Rosen (SUA), compozitor si interpret de muzica idis. Din distributie vor face parte: Maia Morgenstern, Mirela Nicolau, Neculai Predica, Mihai Prejban si Catalin Stelian.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.