“Comunitatea disparuta” se lanseaza si in Capitala

Prezentarea volumului “Comunitatea disparuta. Germanii din Romania intre anii 1945 si 1967”, de Dr. Laura Gheorghiu, aparut in colectia Istorie a Editurii Tritonic, va avea loc pe 18 februarie, de la ora 18.00, la Casa de cultura “Friedrich Schiller” din Bucuresti. Vorbitori vor fi autoarea si editorul Bogdan Hrib.

La eveniment vor participa si Christiane Cosmatu, Subsecretar de stat, Departamentul pentru relatii interetnice al Guvernului Romaniei si Dr. Klaus Fabritius, Presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania, Regiunea Extracarpatica. Ilustratia muzicala a intalnirii ii apartine lui Cristian Balas (vioara).

Dr. Laura Gheorghiu spune despre acest volum:

“Despartirea etnicilor germani de meleagurile care le-au fost patrie timp de sute de ani s-a facut cu greutate, sub constrangerea unui regim opresiv. Germanii din Romania nu au dorit sa paraseasca patria stramosilor lor, in constiinta lor fiind un element de mandrie asigurarea perpetuarii misiunii lor civilizatoare in Est, o expresie a fortei culturii ai caror purtatori erau. Etnicii germani s-au “reintors” in RFG doar datorita faptului ca au fost pusi in fata imposibilitatii de a-si continua existenta ca germani, de a rezista ca o comunitate minoritara in Romania socialista. In fapt, este o “reintoarcere” silita, marcata de un sentiment intrinsec al unei pierderi iremediabile, perceptia in cadrul comunitatii germane fiind ca misiunea lor se incheie in mod tragic si ca asista la apusul ireversibil al mitului civilizator al colonistilor germani care au venit in regiunile Transilvaniei si Banatului in urma cu opt si respectiv doua secole.”

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *