“Spotlight” sau ce inseamna sa fii jurnalist de ancheta

Sa fii jurnalist de ancheta nu e tocmai cel mai usor job din lume, mai ales cand lucrezi pentru Boston Globe, un cotidian de investigatie vechi si respectat. Iar cand ai de cercetat in amanunt un caz care te pune in opozitie directa cu reprezentanti de vaza ai Bisericii Romano-Catolice, jobul devine brusc si mai delicat.

Drama biografica “Spotlight” spune povestea reala a unui caz investigat de cotidianul american Boston Globe, ale carui ecouri au inceput sa apara in paginile ziarului in 2002. Cand editorul sef se pensioneaza, noul editor, Marty Baron, gaseste in paginile ziarului un articol care ii atrage atentia: un avocat spune ca un preot romano-catolic a abuzat cativa copii, iar arhiepiscopul Bostonului, care stia de situatie, nu a luat nicio masura pentru oprirea ei. Pornind de la acest articol, Marty pune la treaba echipa speciala a ziarului, Spotlight, care se ocupa de investigatii complexe pe termen lung, trasandu-i misiunea de a afla nu doar daca arhiepiscopul e intr-adevar vinovat, ci, daca da, si de a demonstra vina intregului sistem bisericesc care accepta ca astfel de monstruozitati sa se petreaca in interiorul lui.

Filmul reuseste sa redea cu gratie nu doar munca zilnica a acestei echipe pentru aflarea adevarului, ci sa infatiseze si ce inseamna intr-adevar sa lucrezi in acest domeniu, ce fel de persoana trebuie sa fii, cum si cand trebuie sa actionezi ca sa fii sigur ca impactul articolelor tale asupra societatii va fi cel scontat, ce inseamna sa fii vertical si integru si sa nu te lasi intimidat atunci cand atingi zone sensibile ale societatii.

Munca de documentare uriasa, descoperirea numarului socant de preoti care au abuzat copii si fragilitatea psihica a surselor ii ating si pe reporterii de la Boston Globe, fiecare dintre ei trecand prin procese psihice care il schimba din temelii. Fiecare isi analizeaza relatia personala cu biserica si se repozitioneaza in raport cu aceasta, pentru ca nimic nu mai poate ramane la fel dupa cercetarile intreprinse. Cautarea adevarului nu este usoara, sursele fie se tem, fie sunt jenate, fie cred ca nu se va schimba nimic daca vor vorbi, insa, treptat, ziaristii isi aduna cele necesare pentru alcatuirea unui prim articol care sa zgaltaie din temelii sistemul bisericesc. De altfel, adevaratul Boston Globe a reusit sa ia un premiu Pulitzer pentru aceasta investigatie.

Mark Ruffalo este foarte expresiv in rolul unui membru al echipei Spotlight, Mike Rezendes, care reprezinta tot ceea ce ar trebui sa fie un ziarist de investigatie exemplar: tenace, descurcaret, incisiv, dar uman si atent, vesnic grabit, purtand camasi necalcate si luptandu-se cu problemele aparute inerent in familia pe care o neglijeaza. De altfel, Ruffalo a si primit o nominalizare la Premiile Academiei care se vor decerna pe 28 februarie, pentru Cel mai bun actor in rol secundar, filmul primind in total nu mai putin de sase nominalizari. Mi-a placut foarte mult si Liev Schreiber, care, desi a avut doar aparitii sumare, a avut o prestatie excelenta, aratandu-ne un editor sef atent la detalii, cu bun-simt si manat de un spirit justitiar calm si echilibrat. In distributia peliculei regizate de Tom McCarthy se regasesc si Rachel McAdams, Michael Keaton si Stanley Tucci.

Filmul, care a castigat printre altele un premiu BAFTA pentru Cel mai bun scenariu original, intra in cinematografele din Romania pe 26 februarie. Mai multe informatii despre “Spotlight” gasiti pe site-ul oficial, alaturi de materiale video si fotografii cu adevaratii ziaristi de la Boston Globe si actorii care i-au interpretat.

Multumim distribuitorului InterComFilm pentru invitatia la avanpremiera, care a avut loc pe 19 februarie, la Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City.

Share

One thought on ““Spotlight” sau ce inseamna sa fii jurnalist de ancheta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *