„Codul strazii” – un jaf bancar fara pereche

Cand o banda de spargatori de banci formata din politisti corupti si fosti militari este fortata sa dea o lovitura extrem de riscanta in favoarea unui mafiot fara scrupule, membrii ei hotarasc ca singura lor sansa de a reusi este sa distraga atentia Politiei din Atlanta folosindu-se de codul “999” – care inseamna “politist ranit.”

Beneficiind de o distributie plina de staruri (Woody Harrelson, Casey Affleck, Chiwetel Ejiofor, Kate Winslet etc), un scenariu indraznet si o actiune exploziva, „Codul Strazii/Triple 9” ne furnizeaza o viziune uimitoare si proaspata asupra thrillerului clasic despre jaful bancar. Filmul, distribuit la noi de InterComFilm, va rula in cinematografele din Romania incepand cu data de 11 martie.

Scenaristul Matt Cook si-a gasit inspiratia in timpul unei calatorii prin desert. „Mergeam cu masina de la Phoenix la Las Vegas impreuna cu unul dintre cei mai buni amici ai mei, care e agent acoperit la departamentul anti-drog al politiei din Phoenix,” povesteste Cook. „Eu am fost in armata, asa ca i-am spus amicului cateva povesti de razboi, iar el a inceput sa-mi povesteasca o intamplare de cod ‘999’ prin care trecuse. L-am oprit ca sa-l intreb ce inseamna asta, iar el mi-a explicat ca acesta reprezinta cea mai mare prioritate pentru politisti. Daca un politist este ranit in timpul unei lupte, el da prin statie codul 999, iar toti politistii din oras se opresc din actiunile lor pentru a veni rapid la locul semnalat, unde nu se lasa pana nu-l gasesc pe atacator. Atunci l-am intrebat pe prietenul meu ce se intampla in acest rastimp cu restul orasului?’ Iar el mi-a raspuns: ‘Practic, ramane nesupravegheat.’” Realizand ca aceasta situatie poate genera o multime de situatii dramatice, Cook a inceput sa lucreze la scenariu imediat ce a ajuns in Los Angeles.

Regizorul John Hillcoat si echipa de productie au facut tot posibilul sa amplaseze actiunea filmului intr-un oras al secolului XXI: „Pentru mine era esential ca actiunea din „Codul Strazii” sa se intample in realitate,” spune regizorul. „Mi se pare ca multe dintre filmele de gen s-au cam indepartat de realitate. De aceea am facut o munca asidua de cercetare.” Din dorinta de a fi autentic, Hillcoat s-a indreptat catre unitatea de combatere a crimei organizate din Atlanta. „I-am invitat chiar pe platou sa ne fie alaturi tot timpul si sa ne dea sfaturi, spunandu-ne ce se intampla cu adevarat sau ce nu se intampla pe strazile orasului,” spune el. „Pentru recrearea unor experiente de acest gen, ne-am deplasat in cartierele unde traiesc cei din lumea interlopa. In „Codul Strazii”, veti vedea ce se intampla cand unitatile anti-crima ale lui Marcus si Chris executa raiduri prin aceste cartiere.”

Ducand temele clasice ale tradarii si fratiei pana la extreme ale violentei, „Codul Strazii” ii ofera spectatorului o viziune moderna si plina de actiune asupta structurilor urbane de putere, corupte pana in esenta lor. „Ceea ce vor aprecia spectatorii la „Codul Strazii” este faptul ca e un thriller de actiune, care se bazeaza pe personaje din carne si oase, pline de schimbari si intorsaturi neasteptate.”, subliniaza Hillcoat.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.