“Grimsby”: cine n-are un frate ticnit, sa-si cumpere!

Iubitorii comediilor cu Sacha Baron Cohen au motiv de bucurie: “Grimsby” (actiune, comedie, Marea Britanie/SUA, 2016), cel mai recent film al comicului englez intra in cinematografele din Romania pe 4 martie. InterComFilm ne-a invitat si pe noi la avanpremiera, unde am avut ocazia sa ne destindem timp de 83 de minute cu glume de stadion si peripetii incredibile.

Cine l-a vazut pe Sacha Baron Cohen in “Borat”, “Brüno” sau “The Dictator” stie ca omul nu are toate tiglele pe casa si ca, in principiu, ori te distreaza stilul lui, ori nu-l poti suferi. Mai exista si posibilitatea de “gust dobandit”, adica de ce te uiti la filme cu el, de-aia sa ti se para mai amuzante personajele total descreierate pe care le interpreteaza. 🙂

“Grimsby” nu face nici el exceptie, aici Sacha Baron Cohen interpretand un fanatic englez complet idiot pe nume Nobby Butcher, somer, innebunit dupa bere, dupa meciuri de fotbal si dupa familia sa alcatuita dintr-o iubita supraponderala si noua copii, care traiesc inghesuiti intr-o casa amarata din cenusiul si dubiosul orasel Grimsby. (Apropo de oras, locuitorii adevaratului Grimsby au fost cam suparati pe actor, care e si producatorul si scenaristul peliculei, ca le-a facut un portret deloc atragator in ochii strainilor.) Desi n-au loc unii de altii, Nobby pastreaza o camera nelocuita plina cu poze si amintiri de la fratele sau mai mic, pe care nu l-a mai vazut de 28 de ani dar care este convins ca se va intoarce in sanul familiei intr-o buna zi.

Acea zi vine cand un coleg de pahar de la pubul din oras il anunta pe Nobby ca Sebastian (Mark Strong), nimeni altul decat fratele pierdut – care intre timp a ajuns un agent MI6 respectat in bransa – va fi prezent la un eveniment caritabil in Londra. Fericit nevoie mare, Nobby da buzna la eveniment si… de aici incolo, viata lui devine brusc neasteptat de palpitanta, in timp ce toata existenta ordonata a fratelui sau este data peste cap, incepand cu un prezent in care e fortat sa se descurce avand pe cap cel mai mare incurca-lume din toate timpurile si terminand cu un trecut in care plonjeaza vrand-nevrand si in care piesele necunoscute si ratacite se regasesc si se asaza la locul lor.

Desi filmul incepe destul de linistit, actiunea capata amploare pe masura ce intalnirea dintre frati se apropie, culminand cu momentele in care cei doi coopereaza pentru a descoperi adevarul din spatele unei crime si pentru a salva lumea, in final. Umorul desantat, ironiile mai mult sau mai putin fine la adresa unor politicieni, pseudo-filantropi sau falsi pacifisti si situatiile absolut halucinante in care sunt puse cele doua personaje de-a lungul aventurilor comune fac din “Grimsby” un film pe care merita sa-l vezi daca vrei sa te relaxezi dupa o zi grea – important e sa ai cel putin 15 ani, caci altfel nu poti intra la proiectie.

In distributie ii veti regasi si pe Rebel Wilson, in rolul iubitei “focoase” a lui Nobby, Penelope Cruz, o doamna puse pe fapte bune, dar numai la suprafata si pe Isla Fisher, in rolul eficientei agente de birou care il ajuta de la distanta pe Sebastian.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.