Ce mai citim in autobuz? (II)

Din seria “Ce mai citim in autobuz”, revenim cu episodul al doilea: carti sub 200 de pagini (sau pe-acolo), care vor face ca timpul sa treaca mai placut, iar plimbarile cu transportul in comun sa para mai scurte. 🙂 Este vorba despre trei volume de la Editura Tritonic, unul din colectia Mystery & Thriller si doua din colectia LIT.

Colectia Mystery & Thriller este reprezentata de romanul “Filiera greceasca” de Bogdan Hrib. Desi a ajuns la a sasea editie, abia acum mi-a picat in maini, dar, mai bine mai tarziu decat niciodata. Romanul este primul volum din seria care il are ca personaj principal pe Stelian Munteanu, pe care il intalnim si in “Somalia, Mon Amour” sau “Ucideti generalul”. Aici, Stelian se afla in Grecia si incearca sa se bucure de o vacanta asteptata de prea multa vreme, insa norocul nu e de partea lui: o crima petrecuta chiar peste drum de hotelul in care e cazat il arunca intr-un vartej de anchete politienesti, urmariri prin toata Europa si confruntari cu infractori de prima mana. Actiunea se desfasoara fara prea multe momente de respiro, asa cum ii sta bine unui thriller care se respecta. Evident, din reteta nu lipsesc comisarii de politie dedicati profesiei mai mult decat familiei, agentii secreti care sunt mereu cu un pas inaintea oricui si femeile fascinante, fatale sau nu, care complica si mai mult lucrurile deja incurcate.

Al doilea titlu pe care vi-l recomandam – din colectia LIT, de data aceasta – este “Viata si faptele haiducului Tanase Vlasia” de Danut Ungureanu. Volumul este fascinant in primul rand prin faptul ca, desi la prima vedere spune o poveste din vremuri demult apuse, cu haiduci, ucenici, dame periculoase si carabaneli rapide din calea poterei, la o a doua vedere aceeasi poveste pare a se petrece in zilele noastre, unde lumea are telefoane capabile si masini ultimul racnet, iar prieteniile se leaga si se dezleaga pe Facebook. Stilul naratiunii, felul in care se exprima personajele si in care isi traiesc vietile dupa reguli bine puse la punct par desprinse din timpul lui Andrii Popa si al lui Iancu Jianu, insa multe dintre temele povestii sunt de data recenta (fetele sarace venite de la tara la oras in cautarea succeselor televizate, prezenta lucratorilor chinezi in unele cartiere bucurestene, petrecerile organizate pe retele de socializare, mitingurile de protest la care multi participa fara sa stie pentru ce anume etc). N-are cum sa nu-ti cada drag personajul principal Tanase Vlasia, asa cum n-are cum sa nu te amuze sau chiar induioseze prezenta alaturi de el a ucenicului sau, care bucuros primeste invataturile mentorului sau si sperios incaseaza suturile pe care i le da viata din cand in cand.

Ultimul volum recomandat pe ziua de astazi este “Camera obscura”, de Anamaria Ionescu, o colectie de sapte povesti mai mult sau mai putin obisnuite, unele din timpuri de trista amintire, altele din realitatea imediata, unele exprimand fapte cat se poate de concrete, altele SF, in mod evident smulse din imaginatia autoarei. Probabil ca povestea care da titlul volumului este cea mai interesanta, ea intinzandu-se pe o perioada lunga de timp, in care oamenii vin pe lume si se duc din ea, evenimentele dramatice curg suvoi si numai un element ramame pentru eternitate sa priveasca totul si sa capteze totul, ca un martor mut peste vremuri: un ochi de sticla colorata intr-o camera de interogatoriu.

Share

One thought on “Ce mai citim in autobuz? (II)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *