Nou la Herald: “A trai fara cap”

In colectia Alter Ego a Editurii Herald a aparut de curand volumul “A trai fara cap – Redescoperirea adevaratei indentitati” de Douglas Harding, tradus de Anca Cristina Ilie. Publicata in 1961, cartea vorbeste despre caracterul imediat si simplitatea experientei pe care misticii din toate timpurile au incercat sa o puna in cuvinte.

In aceasta carte, Douglas Harding descrie prima sa experienta in care si-a descoperit “Adevaratul Sine fara cap”, in timpul unei plimbari prin Himalaya, in vremea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

“Cea mai buna zi din viata mea – ziua renasterii mele, ca sa spun asa – a fost atunci cand mi-am dat seama ca nu am cap. Acesta nu este doar un artificiu literar, o gluma menita sa atraga atentia cu orice pret. Spun acest lucru cu cea mai mare seriozitate: eu nu am cap… Ceea ce s-a intamplat de fapt a fost ceva extrem de simplu si nespectaculos: am incetat pentru o clipa sa mai gandesc. Ratiunea si imaginatia si tot vacarmul mental s-au stins. Am ramas fara cuvinte. Mi-am uitat numele, starea de om, starea de lucru, tot ce ar fi putut fi numit eu sau al meu. Trecutul si viitorul s-au dizolvat in eter. Era ca si cum m-as fi nascut exact in acea clipa, nou-nout, fara de minte, fara nicio amintire. Nu mai exista decat Acum, acea clipa prezenta si ceea ce era in mod clar dat in ea. Era suficient sa privesc.” (Douglas Harding)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *