„Criminal”: binele e doar la o operatie distanta

„Este un thriller de zile mari. Avem secvente de actiune intensa, cu masini, elicoptere si un Airbus 400, alaturi de scene de lupta. Totul este incitant.” Acestea sunt cuvintele regizorului Ariel Vromen despre filmul sau „Criminal” (actiune, crima, drama, 2015), care va avea premiera in Romania pe 15 aprilie.

„Criminal” este, insa, mai mult decat un film de actiune, cu scene de lupta corp la corp, masini rasturnate si avioane care explodeaza, este un film despre psihicul uman, despre transformarile radicale pe care le poate suferi o persoana pusa intr-o situatie incredibila si despre ceea ce putem deveni atunci cand o doza de „Bine” este injectata in fiinta noastra.

Jericho Stewart (Kevin Costner) este un condamnat care si-a petrecut mai mult de jumatate din viata in inchisoare, pentru ca, in urma unui accident suferit in copilarie, nu e constient ca faptele sale sunt rele. Empatia lui este zero, nu are sentimente si emotii si nu percepe diferenta intre bine si rau. Viata lui in celula, cu un lant in jurul gatului, i se termina atunci cand agentul CIA Bill Pope (Ryan Reynolds) este ucis, iar seful lui, Quaker Wells (Gary Oldman) decide ca amintirile acestuia sunt mult prea pretioase pentru a fi pierdute. Doctorul Franks (Tommy Lee Jones) este convocat imediat si solicitat sa mute amintirile din capul lui Bill in cel al unei alte persoane, pentru ca CIA-ul sa poate duce la bun sfarsit o actiune care priveste intreaga omenire. Persoana propusa de prodigiosul doctor este chiar Jericho, detinutul pomenindu-se astfel legat fedeles, operat si inoculat cu amintirile lui Bill.

Asa cum oricine s-ar putea astepta, omul nu e deloc bucuros de situatie in prima faza, dar cand printre amintirile raposatului agent se strecoara o geanta cu bani, incepe sa devina interesat. Iar cand in minte incep sa i se perinde si imagini despre familia agentului, alcatuita dintr-o sotie frumoasa (Gal Gadot) si o fiica mega dragalasa, fostul osandit constata cu surpindere ca dezvolta sentimente umane, ba chiar unele pozitive, transferate si ele de la Bill Pope. De-acum nu-i mai ramane decat sa dea o mana de ajutor CIA-ului in gasirea „Olandezului” cu care Pope stabilise o conexiune, pentru ca daca ei nu ajung la el, exista un psihopat care abia asteapta sa-l gaseasca inaintea lor si sa arunce lumea intreaga in aer.

Despre rolul sau, Kevin Costner spune: „Sunt mereu atras de proiecte care au mai multe nivele, iar aceasta poveste exact asa este. „Criminal” este un film de actiune, dar am reactionat profund la complexitatea personajului meu, la toata starea de confuzie si de agitatie pe care o resimte Jericho cand ajunge sa accepte experienta pe care o traieste.”

„Ne-a placut din prima acest concept de transfer real, stiintific intre bine si rau”, spune producatorul executiv Avi Lerner despre tema centrala a filmului. „Si apoi, mai sunt si elementele de spionaj. Este un thriller unic, poate chiar putin cam prea riscant. Cine ar putea crede ca, foarte curand, vom putea sa luam ADN de la o persoana si sa-l transferam la alta? Nu stim exact cand se va intampla asta, dar stim ca este foarte aproape.” Regizorul Ariel Vromen considera ca decorurile si peisajele pe care le-au ales pentru film ajuta privitorii sa aprecieze pelicula, dar ca surprizele vizuale exterioare conteaza mai putin fata de ceea ce se intampla in interiorul lui Jericho, concluzionand: „Avem multe lucruri incitante in film si cred ca publicul va fi cel mai mult atras de acest barbat care invata sa fie om.”

Multumim Freeman Entertainment pentru invitatia la avanpremiera care a avut loc la Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.