“Eral”, cand visele devin mai reale decat realitatea

“Ti-ai cumparat o carte foarte buna!”, mi-a spus Liviu Surugiu cand, in timpul targului Final Frontier, i-am dat volumul sau “Eral” sa mi-l semneze. Dupa ce m-am apucat sa citesc, mi-am dat seama ca pare sa aiba dreptate, iar dupa ce am terminat, am concluzionat si eu ca intr-adevar, imi cumparasem o carte foarte buna. 🙂

Avand in vedere ca romanul precedent al lui Liviu, “Atavic”, devenise una dintre cartile mele preferate pe anul 2014, nu e nimic surprinzator daca va spun ca “Eral” prinde topul personal din ce am citit pana acum pe 2016. Se vede treaba ca n-a luat degeaba Premiul pentru Cel mai bun roman la Conventia Nationala dedicata literaturii si artelor Science Fiction si Fantasy ROMCON 2015, pentru ca “Eral” (care, intamplator sau nu, este si numele fiicei lui Liviu) e o carte pe care nu-ti vine s-o mai lasi din mana pana n-o termini.

Actiunea il are ca personaj principal pe Andrei Vasari, care isi imparte timpul intre Institutul de Fizica Atomica de la Magurele – unde lucreaza cu avant la proiectul ERAL (Electro Real Atomic Live) impreuna cu mentorul sau, profesorul Sandulescu – si casa – unde are o sotie cu care se cearta mereu. Motivele de cearta se invart in jurul faptului ca Andrei e mai mult la munca, dar de castigat nu castiga cine stie ce pentru a avea o viata lipsita de griji, iar posibilitatea de a deveni parinti e tot mai indepartata. Tanarul, insa, desi isi da seama ca se distanteaza tot mai mult de sotie, se cufunda fara mari regrete in munca lui, pentru ca ii aduce satisfactii infinit mai mari. Proiectul vizeaza realizarea viselor constiente comune, prin intermediul carora oamenii nu doar sa intre in legatura cu persoane din orice colt al lumii in timpul somnului, ci sa se si dezvolte personal cu ajutorul acestora. Corpul este introdus intr-un Visportor in forma de cruce, somnul este indus cu ajutorul unui gaz, dupa care persoana se pomeneste in Visspatiu, o alta lume in care isi poate imagina si in care poate face absolut orice.

Andrei intra chiar el in primul experiment si asa se conecteaza in vis cu o femeie pe care nu o cunoaste in viata reala, pentru ca protocolul nu le permite, dar, in visul lor comun, se indragostesc si incep sa planuiasca o evadare. Proiectul capata insa proportii nebanuite de-a lungul timpului, se dezvolta in niste directii neprevazute, omenirea incepe sa se ingrijoreze si sa iasa in strada si lucrurile scapa de sub control. Andrei intelege treptat si cu stupoare imixtiunea Bisericii in proiectul lor stiintific si descopera ca toata cariera lui a fost de fapt dirijata din umbra cu un scop precis. Incercarea de a iesi cu femeia din vis in lumea reala esueaza si el este eliminat din proiect, care este ingropat public pentru linistea omenirii. Insa descoperirile despre vise pe care le face ulterior, implicand o alta varianta a nasterii lui Isus si o “fotografie” stranie descoperita intr-o pestera din Carpati, vor fi cele mai importante si revelatoare din viata lui.

Aventura, mister, interpretari noi si bulversante ale credintelor religioase, urmariri ca in filmele politiste, o poveste de dragoste care trece de barierele lumii fizice, toate acestea fac din cartea lui Liviu Surugiu un roman pe care orice pasionat de lectura il poate gasi captivant, indiferent ca domeniul lui de interes este sau nu literatura science fiction: “Cu doua mii de ani in urma un vis fusese trimis pe pamant, fecundarea si divizunea celulara nefiind posibile in spatiu. Un vis impotriva intolerantei. Insa Proiectul Eral demonstrase mai mult de atat. Ceva pentru care lumea inca nu era pregatita.”

Cartea a aparut la Editura Meridiane si o puteti gasi AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *