Basme indiene: Povestea printului Sobur

Prin amabilitatea Editurii Cununi de stele, m-am intors si cu o carticica de basme in tolba de la Bookfest. Se numeste “Povestea printului Sobur”, a fost tradusa de Amita Bhose si, dupa ce am citit-o pe nerasuflate (pentru ca or fi basmele dedicate copiilor, dar nici adultii nu pot refuza niste povesti bine scrise), va fac si voua cunostinta cu ea.

In primul rand, mi-a placut foarte mult coperta, calda, colorata si plina de viata, la fel ca India, iar odata ajunsa in interior, nu m-am lasat pana nu am citit toate cele cinci basme. Motani plini de importanta, soricei pe care nimic nu ii multumea vreodata, lupte de familie intre surori vitrege, rubine nascute din lacrimile unei printese si printi zburatori de-a lungul noptii m-au prins in mrejele lor si, la final, nici nu stiu care poveste mi-a placut mai mult si de ce. 😀

Sa fi fost “Povestea motanului Mojontali”, cel care a devenit dintr-un pisic slab si neinsemnat un motan gras si faimos, trecand de la lipsa celebritatii la marire si apoi la decadere? Sau poate basmul cu “Soricelul vesnic nemultumit”, care, indiferent in ce animal era preschimbat, se satura foarte repede si cerea o alta transformare? Pe de alta parte, nici “Povestea celor doua surori” – una buna si alta rea, cum am intalnit si in basmele romanesti ale copilariei noatre – nu e chiar de colo. Si nu pot spune ca nu m-am bucurat sa aflu “Cum s-au ivit pe lume rubinele” sau cum poti sa zbori dintr-o parte in alta a lumii atunci cand acolo te asteapta marea iubire, precum in “Povestea printului Sobur”.

Fiecare poveste are farmecul ei si, mai important decat atat, fiecare are o pilda, pe care parintii le-o pot explica frumos celor mici. Parcurgand basmele indiene, copiii vor intelege de ce e bine sa te lupti pentru o viata mai buna, dar nu sa profiti de cei din jur pentru a face acest lucru, de ce a fi generos te face mai castigat decat a fi indiferent si crud sau de ce atunci cand iubesti pe cineva e important sa il si respecti, sa ii fii alaturi in orice situatie si sa il ajuti cand nimeni altcineva nu poate.

Daca v-am facut curiosi, puteti gasi cartea (pentru copilul vostru sau pentru copilul din voi) pe site-ul editurii Cununi de stele.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *