Pericolul se arata “Din adancuri”

Cu mai putin de o saptamana in urma a intrat in cinematografele din Romania pelicula “Din adancuri/The Shallows” (drama/horror/thriller, SUA, 2016). Realizat cu un buget estimativ de 17 milioane de dolari, filmul regizat de Jaume Collet-Serra si-a “scos” banii chiar din weekend-ul de deschidere.

Am ezitat daca sa accept invitatia la avanpremiera organizata de distribuitorii InterComFilm, pentru ca inca din trailer-ul filmului era clar ca e vorba despre o tanara care va fi atacata de rechini in timp ce incearca sa se relaxeze la surf si nu eram sigura ca am dispozitia necesara pentru un decor cu sange, raniti si animale dezlantuite.

Pana la urma nu am regretat ca am ales sa vad filmul, deoarece rechinul era pana la urma doar unul – o prezenta amenintatoare, e drept, dar singulara -, femeia atacata era plina de resurse (studenta la Medicina, un spirit luptator si creativ), iar cei care si-au pierdut totusi vietile au disparut destul de “curat” din peisaj, fara sa avem parte, vizual vorbind, de vreun macel detaliat.

Blake Lively, intr-o forma fizica excelenta pentru care a muncit din greu cateva luni, o interpreteaza pe Nancy Adams, o tanara aflata in deriva sufleteasca dupa moartea mamei care calatoreste pe insula unde mama ei aflase ca e insarcinata cu ea, in incercarea de a se conecta cu trecutul si de a se impaca astfel si cu disparitia femeii din viata ei.

Ceea ce incepe ca o aventura linistita, cu o discutie despre utilizarea in exces a telefonului mobil, care nu ne mai permite sa deschidem ochii la ce ne inconjoara cu adevarat in fiecare clipa si continua cu un decor de basm, apa albastra si clara, valuri numai bune pentru surf si senzatia de libertate maxima se transforma cat ai clipi intr-o urmarire pe viata si pe moarte. Deranjat din habitatul sau, un rechin ranit si furios ii sfasie lui Nancy carnea de pe un picior si o forteaza sa isi gaseasca salvarea pe o insulita aflata la nici 200 de metri de mal. Fara posibilitatea de a contacta pe cineva, Nancy e nevoita sa apeleze la tot ce-i trece prin minte pentru a ramane in viata.

De altfel, si deznodamantul hiperbolizat transmite exact aceasta idee: ca atunci cand se afla fata in fata cu moartea, omul e in stare sa-si puna mintea la contributie si sa gaseasca atat solutii de neconceput in alte contexte, cat si taria de a le duce pana la capat.

Blake Lively, care oricum este o actrita capabila, nu doar a interpretat-o cu naturalete pe Nancy, ci a tratat acest rol cu maxima responsabilitate in totalitatea lui, luand lectii de surf pentru a-si perfectiona cunostintele pe care deja le avea, antrenandu-si corpul pentru a fi in forma maxima si executand singura cascadoriile.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *