“Tortionarele lui Hitler. Femei germane pe campurile naziste ale mortii”

Editura Meteor Press a lansat in vara aceasta la Bookfest volumul “Tortionarele lui Hitler. Femei germane pe campurile naziste ale mortii” de Wendy Lower. Cartea, inclusa in colectia Istorie a editurii, arata ce roluri au indeplinit femeile din Germania in timpul Holocaustului si ce motive au avut pentru actiunile lor.

Avand in spate ani intregi de cercetare si documentare, istoricul american Wendy Lower pune cap la cap informatii despre “ajutoarele” de gen femin ale lui Hitler, femei care au trait si muncit pe front si in apropierea lui, care au fost martore la uciderea evreilor sau au pus chiar ele mana pe arma pentru a ajuta la exterminarea lor, fie ca era vorba de o injectie letala sau de un pistol. Desi istoria a incercat sa minimizeze rolul femeilor germane in timpul Holocaustului, e de parere autoarea, acestea au contribuit substantial la crimele in masa, unele prin natura meseriei, altele pentru ca au avut fost sotiile sau amantele unor oameni din aparatul de stat nazist si au participat impreuna cu ei, cu sange rece, la “purificarea” etnica.

Educatia primita de femeile din Germania lui Hitler era una stricta, ele fiind considerate stalpii familiei pure, care contribuiau la mentinerea si ridicarea rasei ariene. Insa, daca nu se puteau casatori si nu aveau copii, atunci erau incurajate sa studieze, sa intre in partid, multe dintre ele ajungand apoi pe frontul de Est, care trebuia sa fie colonizat. Multe proveneau din familii sarace sau incercau sa scape de casatorii neplacute, asa ca singura solutie de a fi pe picioarele lor era aceasta. Indoctrinarea functiona in parametri optimi, ceea ce facea ca multe dintre aceste femei sa vada ca fireasca oprimarea evreilor si uciderea lor, pentru ca ii priveau ca pe niste fiinte primitive, mizerabile si periculoase: “In gandirea germana, evreii reprezentau o specie pe cale de a fi exterminata, iar disparitia lor inevitabila evoca o cruda fascinatie si mandrie”.

Unele erau mai rezistente si mai potrivite moral pentru acte de cruzime, insa altele erau afectate si incercau sa ignore monstruozitatile comise, refugiindu-se in alcool sau in petreceri sexuale repetate. Unele ucideau urmand ordinele, altele ucideau din placere si pentru a fi considerate pe picior de egalitate cu barbatii. In procesele de dupa razboi, unele femei au clacat psihic, parand sa fie constiente si sa-si regrete faptele abominabile, altele au marturisit deschis ca au avut convingerea ca prin actele lor isi faceau doar datoria fata de regim. Autoarea e convinsa, insa, ca multe dintre “tortionarele lui Hitler” nu au primit ceea ce meritau: “Ce s-a intamplat cu ele? Raspunsul scurt este ca majoritatea au scapat nepedepsite pentru crimele comise”.

Cartea lui Wendy Lower poate fi gasita la pret redus pe site-ul Editurii Meteor Press.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *