Peste 600 de rockeri au petrecut weekend-ul 5-7 august la Caransebes, unde a avut loc a treia editie a festivalului Gugulan Rock. In mijlocul naturii, pe un platou de unde se vedea intreg orasul, 14 formatii sosite din tară si din Israel, Ungaria, Croatia si Serbia au cantat timp de trei seri la acest eveniment organizat cu multa daruire de Asociatia Gugulan Rock.
Manifestarea s-a desfasurat in conditii bune, iar reprezentatii Asociatiei au declarat la final ca: “Am riscat pentru asta, am venit cu bani de-acasa, am cautat ajutor peste tot si l-am gasit uneori unde ne asteptam cel mai putin, am investit mult timp si energie in acest proiect si avem convingerea ca am facut ceea ce trebuie pentru Caransebes, dar si pentru toti iubitorii de muzica rock din zona noastra si de pretutindeni.”
Interviul nostru cu cei de la Orphaned Land, headlinerii festivalului, ar fi trebuit sa aiba loc chiar acolo, insa o nepotrivire de orare a facut acest lucru imposibil. Asa se face ca am stat de vorba abia ulterior cu Chen Balbus, chitaristul trupei (credit foto sus: Mats Lam) dar, dupa cum stim cu totii, mai bine mai tarziu decat niciodata. 🙂
Acum cateva zile ati cantat in Romania, la Gugulan Rock. Cum v-au convins organizatorii sa veniti? Spre rusinea mea, eu nu auzisem de acest festival pana sa ma anunti tu ca o sa cantati aici.
Oferta a aparut pur si simplu si am considerat concertul a fi o idee buna ca parte a sezonului nostru de festivaluri. 🙂 In plus, nu mai fuseseram in Romania din 2013, deci ne era dor de voi!
Multi dintre cei prezenti la Gugulan Rock au vazut Orphaned Land live pentru prima data si au fost foarte impresionati de show. Cum s-a vazut concertul prin ochii vostri?
Noi am ramas cu impresia ca totul a mers foarte bine, toata lumea parea sa ia parte la show, desi am avut niste probleme tehnice (n.r. bass-ul lui Uri nu a functionat la primele doua piese, a cantat pe un altul, apoi din nou pe al lui). Cei din public insa au reusit sa vada mai departe de aceste probleme si chiar au stabilit o conexiune reala cu noi.
Pana acum, ati avut cred ca opt concerte de-a lungul anilor in Romania. Cum vi s-au parut romanii – organizatorii, publicul?
Eu nu am participat chiar la toate, dar la cele la care am fost pot sa-ti zic ca am fost primiti cu caldura si ne-am tot facut prieteni pe aici datorita ospitalitatii de care am avut parte in Romania. 🙂
In noiembrie veti porni intr-un turneu aniversar care cuprinde 18 concerte. La ce sa se astepte fanii vostri?
Ei bine, da, sarbatorim 25 de ani de Orphaned Land… trupa e mai batrana decat mine! 🙂 Inainte de a intra in studio pentru a ne ocupa de viitorul nostru album, vom celebra de-a lungul acestui turneu tot ceea ce formatia a realizat in cei 25 de ani. O sa prezentam si piese care n-au mai fost cantate niciodata si o sa facem si alte chestii care inca sunt in stadiul de plan.
V-am vazut cantand la evenimente mari, la festivaluri, dar si in cluburi foarte mici si cred ca sunt energii diferite in fiecare dintre situatii. Care dintre ele iti place mai mult?
As zice ca schimbarile astea ne aduc cu picioarele pe pamant, de la scenele mari la cele mici, intime, care ne amintesc ca si noi suntem oameni, ca nu suntem deasupra cuiva. Da, primim energii diferite de la show-urile mari si de la cele mici, dar fiecare ne ajuta in felul lor.
Stiu ca aveti o gramada de fani care pana acum n-au reusit sa va vada live. Voi unde ati vrea sa cantati, dar pana acum n-ati avut ocazia?
Mereu ne-am dorit sa cantam in SUA (am mai fost pe acolo, dar nu atat de mult pe cat ne-am fi dorit) si in Scandinavia, destinatiile astea sunt un pic cam greu de atins… dar mai incercam!
In prezent lucrati la un nou album pe care toata lumea il asteapta cu nerabdare. Ce informatii despre el esti dispus sa impartasesti cu noi? 🙂
E prea devreme pentru detalii… Suntem foarte aproape sa terminam cu partea legata de muzica. Ce pot sa spun e ca va fi un album conceptual, primul impreuna cu Idan (n.r. cel mai nou membru Orphaned Land) la chitara si alte instrumente. Growl-urile se vor intoarce cu siguranta si ce pot sa mai adaug e ca acest album va fi in mod clar peste cele precedente.
Intre timp veti lansa pe 27 august albumul “Kna’an”, realizat impreuna cu Amaseffer. Ce poti sa-mi spui despre aceasta colaborare?
Haha, pai, am primit intr-o zi un telefon de la Kobi (n.r. vocalistul trupei, care a fost si guest musician pe albumul “Slaves for Life” al celor de la Amaseffer), care mi-a spus ca trebuie sa compunem coloana sonora pentru o opera rock in Germania. A fost un proiect foarte interesant, mare parte din muzica a fost compusa in studio, ceva foarte pur si diferit de ceea ce facem cu Orphaned Land. Chiar mi-a placut.
Am observat ca Orphaned Land e o trupa prietenoasa cu fanii, comunicati mereu cu ei pe retelele sociale, dupa concerte iesiti sa stati de vorba si sa faceti poze… Cat de important e pentru voi sa pastrati aceasta legatura stransa? Alte trupe nu fac asta, dimpotriva.
De obicei, atunci cand ajungi cat de cat cunoscut, oamenii au tendinta sa se uite la tine ca la o personalitate, nu ca la o fiinta umana pur si simplu. Dar noi avem fiecare joburi, mancam, ne spalam hainele, nu suntem diferiti de cei din public. Suntem foarte recunoscatori pentru fanii pe care ii avem, eu cel putin, daca n-ar fi ei, n-as putea sa fac in continuare ceea ce ador sa fac.
Si o ultima intrebare. In Romania, artistii nu sunt neaparat apreciati la adevarata valoare si cu siguranta nu poti sa-ti faci un job full-time din a canta intr-o trupa de metal. Cum stau lucrurile in Israel?
Pot sa zic ca e acelasi lucru pentru majoritatea muzicienilor, adica nu e prea profitabil sa fii muzician decat daca devii vreun mare star pop sau ceva de genul asta. Mi-as dori ca bugetul pe care il are fiecare tara sa mearga mai mult spre cultura, muzica, arta in general decat spre lucruri precum armament si altele asemenea.