Olivia Manning: “Orasul decazut”

Olivia Manning continua in romanul “Orasul decazut” povestea familiei engleze Pringle si a vietii ei in Bucuresti, poveste inceputa in “Marea sansa”, prima carte a Trilogiei Balcanice. Dupa cele doua volume lansate acum cateva luni la Editura Nemira, de curand a aparut pe piata si cel de-al treilea si ultimul, intitulat “Prieteni si eroi”.

Daca spre finalul primului volum, englezii incepusera sa se ingrijoreze in ceea ce priveste soarta lor in Romania celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in “Orasul decazut” ei deja sunt nevoiti sa ia atitudine. Bucurestiul se transforma radical sub ochii lor: regele Carol al II-lea abdica, Mihai vine la tron, insa legionarii sunt cei care preiau puterea efectiva in septembrie 1940, iar ofiterii nazisti incep sa isi arate figurile sinistre.

La fel ca in primul volum al trilogiei, si in acest al doilea autoarea tese un fundal puternic istoric, descriind un Bucuresti afectat de schimbarile politice, atacat de lipsuri economice si cu un comportament din ce in ce mai dur in ceea ce priveste minoritatile. Ochii scriitoarei se opresc nu doar asupra Legatiei engleze, ai carei membri au parte de violenta extrema – unii dintre ei isi pierd chiar viata – ci si asupra evreilor persecutati si tarati prin procese sau ucisi direct sau a servitorilor romani care abia mai reusesc sa gaseasca ceva de mancare prin piete si magazine.

Relatia dintre Harriet si Guy Pringle, eroii Trilogiei, se transforma si ea de-a lungul actiunii. Diferentele dintre felul lor de a fi si a actiona se adancesc, Harriet ajungand sa se intrebe cum de s-a casatorit cu un asemenea individ, preocupat excesiv de bunastarea celor din jur, dar atat de indiferent la nevoile si dorintele sotiei sale. Totusi, iubirea dintre ei nu paleste, desi primeste o lovitura grea in momentul in care se vad nevoiti sa se desparta pe o perioada nedeterminata, in incercarea de a se proteja in acele vremuri de razboi si de a-si reconstrui apoi un viitor in alta parte, pentru ca Romania nu le mai poate fi patrie adoptiva.

Un alt personaj dintre cele initiale, contele Yakimov, reuseste sa scape cu viata din incurcaturile in care intra singur, luand in cele din urma hotararea de a parasi Romania, care nu ii mai poate oferi nimic. Un tanar evreu, mentionat in treacat in primul volum, capata consistenta acum in cel de-al doilea, el devenind un personaj important in viata celor doi Pringle, mai ales in viata lui Harriet, care incepe in sfarsit sa inteleaga la nivel afectiv obsesia sotului ei de a-i ajuta pe nefericitii destinului. Barul englezesc, un simbol al sigurantei si camaraderiei insularilor, isi pierde treptat stralucirea si semnificatia pe masura ce ofiterii germani incep sa isi faca simtita prezenta. Orasul se schimba, oamenii se schimba, unii dispar, altii pleaca, altii aleg sa ramana si sa faca fata unui viitor incert.

Trilogia Balcanica poate fi gasita, acum in intregime, pe site-ul Editurii Nemira, cu un click AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *