Ziua Internationala a Profesorului, sarbatorita in fiecare an pe 5 octombrie, aduna laolalta elevi, studenti, parinti si activisti din domeniul educatiei pentru a aduce un omagiu cadrelor didactice si pentru a atrage atentia asupra covarsitoarei importante pe care acestia o au in formarea generatiilor viitoare.

Fara profesori, educatia nu si-ar indelini rolul sau de formator, caci a preda nu inseamna doar a invata elevul o serie de date si fapte: inseamna a-l inspira, a-i exploata potentialul, a-i oferi noi perspective.

Astfel, toti elevii si studentii sunt invitati sa isi onoreze dascalii prin campania Profesorul meu, Eroul meu! Pe 5 octombrie, cei care posteaza pe pagina de Facebook Clubul Profesorilor din Romania un comentariu despre cat de speciali sunt profesorii lor pot aduce acestora o surpriza culturala: carti de la Editura Litera pentru toti dascalii din cancelarie! In urma tragerii la sorti, profesorii din 10 cancelarii din Romania vor primi carti inmanate chiar de elevii care si-au exprimat admiratia si recunostinta fata de ei.

Cartile oferite in campania Profesorul meu, Eroul meu! fac parte din colectiile consacrate Litera: Clasici Moderni, Clasici contemporani, Buzz Books, Thriller, Biblioteca pentru toti, Agatha Christie sau Nobel.

Ziua Internationala a Profesorului a fost desemnata de catre UNESCO in anul 1994 pentru a marca semnarea, in 1966, a „Recomandarii UNESCO/ILO privind statutul profesorilor”, urmata de „Recomandarea privind invatamantul superior” (1997), principalele documente de referinta privind cadrele didactice la nivel international.