Ziua Nationala de Comemorare a Holocaustului (9 octombrie) va fi marcata luni, 10 octombrie, incepand de la ora 19.00, la Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Romane din Bucuresti (Str. Eforie, nr. 2) printr-un un eveniment cu intrarea libera, in cadrul caruia vor avea loc o proiectie de film si o dezbatere.

La eveniment va fi proiectat filmul documentar INFRUNTAND RINOCERUL / CHARGING THE RHINO (productie Canada, 2007, 52 minute), in regia lui Simcha Jacobovici (foto). Filmul este o explorare personala si complexa a unuia dintre cele mai intunecate momente ale istoriei noastre. Simcha Jacobovici, regizor canadian originar din Romania, revine in tara pentru a intelege de unde provine tatal sau, Iosif. Adus laolalta cu rudele pentru a fi executati in curtea Chesturii din Iasi, Iosif a fost impuscat in zilele pogromului din iunie 1941. A supravietuit, insa, intr-un mod miraculos, datorita contractiei cordului, insa glontul i-a ramas in piept toata viata. Varul lui Jacobovici, Sasa, a avut o soarta si mai bizara: desi a trecut cu bine prin razboi, a fost condamnat la moarte de tovarasii lui comunisti, nu inainte de a fi fortat sa joace intr-un film de propaganda.

Proiectia documentarului va fi urmata de o dezbatere cu istoricul Adrian Cioflanca, director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania, si Dr. Alexandru Florian, director al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”.