Ziua Nationala de Comemorare a Holocaustului este marcata la Cinemateca Romana

Ziua Nationala de Comemorare a Holocaustului (9 octombrie) va fi marcata luni, 10 octombrie, incepand de la ora 19.00, la Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Romane din Bucuresti (Str. Eforie, nr. 2) printr-un un eveniment cu intrarea libera, in cadrul caruia vor avea loc o proiectie de film si o dezbatere.

La eveniment va fi proiectat filmul documentar INFRUNTAND RINOCERUL / CHARGING THE RHINO (productie Canada, 2007, 52 minute), in regia lui Simcha Jacobovici (foto). Filmul este o explorare personala si complexa a unuia dintre cele mai intunecate momente ale istoriei noastre. Simcha Jacobovici, regizor canadian originar din Romania, revine in tara pentru a intelege de unde provine tatal sau, Iosif. Adus laolalta cu rudele pentru a fi executati in curtea Chesturii din Iasi, Iosif a fost impuscat in zilele pogromului din iunie 1941. A supravietuit, insa, intr-un mod miraculos, datorita contractiei cordului, insa glontul i-a ramas in piept toata viata. Varul lui Jacobovici, Sasa, a avut o soarta si mai bizara: desi a trecut cu bine prin razboi, a fost condamnat la moarte de tovarasii lui comunisti, nu inainte de a fi fortat sa joace intr-un film de propaganda.

Proiectia documentarului va fi urmata de o dezbatere cu istoricul Adrian Cioflanca, director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania, si Dr. Alexandru Florian, director al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wiesel”.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.