Olivia Manning: „Prieteni si eroi”

A treia parte a Trilogiei Balcanice scrisa de Olivia Manning si aparuta anul acesta la Editura Nemira se numeste „Prieteni si eroi” si, avand ca fundal tot cel de-Al Doilea Razboi Mondial, surprinde viata personajelor in Grecia, tara linistita si frumoasa, dar afectata si ea in cele din urma de conflagratie.

Daca la finalul celui de-al doilea volum sotii Harriet si Guy Pringle se despartisera, ea plecand in Grecia pentru a fi ceva mai in siguranta fata de ororile razboiului, el ramanand in Romania ocupata de nazisti pana in ultima clipa, inceputul celui de-al treilea roman ii reuneste pe plaiurile Eladei, unde calmul inca domneste si razboiul pare sa fie doar o fantoma indepartata. Insa timpul trece si schimbarile incep sa apara si aici: Grecia intra in razboi, tinerii pleaca la lupta, orasele se golesc, muzica inceteaza, mancarea e din ce in ce mai proasta si mai putina, pentru ca totul merge pe front, iar atmosfera sumbra pe care sotii Pringle au cunoscut-o in Bucuresti se intinde ca o plaga si in Atena.

Britanicii refugiati aici, printre care se afla si Guy cu Harriet, desi au o relatie buna cu grecii, au probleme ei intre ei. Disputele interne apar la tot pasul, pentru ca in timp ce oameni cinstiti si muncitori precum Guy incearca sa obtina de lucru pe masura meritelor personale, altii nu doresc decat faima si privilegiile date de anumite slujbe pentru care nu au nicio pregatire si niciun talent.

Relatia lui Guy cu Harriet este pusa sub lupa mai mult decat oricand si trece prin momente grele, deoarece Guy e din ce in ce mai acaparat de activitatile lui, neglijandu-si sotia, iar aceasta, in afara de colegii de serviciu, nu are pe nimeni cu care sa schimbe o vorba sau sa isi petreaca timpul. Aparitia unui tanar militar britanic ii ofera ocazia unei relatii platonice, si, pentru ca el insista ca intre ei doi sa fie mai mult decat atat, Harriet este la un pas de a-l urma si doar o intamplare neprevazuta face ca legatura lor sa se rupa brusc si pentru totdeauna.

Guy, care evita mereu sa comunice in mod real cu sotia lui si se eschiveaza de fiecare data cand ea incearca sa ii spuna ce si-ar dori de la relatia lor, isi schimba putin atitudinea abia cand ii ajunge la urechi zvonul ca Harriet si ofiterul sunt vazuti tot mai des plimbandu-se impreuna. Abia atunci va incerca sa petreaca mai mult timp cu Harriet si sa o implice in activitatile lui, iar ea va intelege ca, desi sotul ei nu-i va oferi niciodata afectiunea si intelegerea de care are ea nevoie, cel putin ii va fi in permanenta alaturi.

Cartea poate fi gasita AICI, la pret redus.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.