Les Films de Cannes à Bucarest: „Loving”

In statul Virginia al anului 1958, casatoriile interrasiale erau un fapt de neinchipuit, tratat cu maxima seriozitate si anume cu inchisoarea. Cand Richard Loving, un alb exagerat de blond si cu ochii albastri se casatoreste cu Mildred, o tanara dintr-o familie de negri, comunitatea este zguduita, iar cei doi sunt arestati.

Oameni simpli, de la tara, fara prea multa educatie, Richard si Mildred nu stiu cum sa se apere, desi isi dau seama ca se comite o mare nedreptate umana in ceea ce ii priveste. Ca sa nu isi ispaseasca pedeapsa in inchisoare, cei doi accepta sa plece din stat pentru 25 de ani, insa existenta departe de familie si de stilul de viata care ii facuse fericiti ii macina incet, dar sigur. Pana cand doi avocati tineri si fara prea mare experienta redeschid cazul lor si il transforma intr-un exemplu pentru viitoarele cupluri interrasiale care doreau sa isi construiasca o viata impreuna in legalitate.

Desi sentimentul de neputinta care transpare din atitudinea tinerilor este aproape palpabil, filmul nu trateaza acest subiect cu zgomot si furie, ci cu o eleganta si o demnitate colosale. Desi situatia este revoltatoare, iar Richard si Mildred incearca sa se impotriveasca sentintei, vocile lor sunt prea firave si inabusite imediat de glasul sever al societatii, reprezentate de politistii si de judecatorii care ii preiau pe cei doi. Totusi, desi oficial ii trateaza ca pe niste infractori, nici autoritatile nu sunt chiar insensibile la drama lor, atat politistii cat si judecatorul parand sa ii inteleaga cumva la nivel emotional, insa cutumele timpului nepermitand ratiunii lor sa ii accepte ca fiind niste cetateni perfect normali.

„Loving” este un film cu atat mai util de vazut cu cat a fost realizat dupa fapte reale, cazul Loving vs Virginia fiind unul reprezentativ pentru drepturile civile in SUA. Datorita sotilor Loving, Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii a facut neconstitutionala legea care interzicea casatoriile interrasiale. Desi nu au fost prezenti atunci cand avocatii lor au prezentat cazul in fata Curtii Supreme, cu delicatetea oamenilor care au impresia ca locul lor e in alta parte, cand unul dintre avocati l-a intrebat daca vrea sa le transmita ceva judecatorilor, Richard i-a raspuns cu toata convingerea: „Domnule Cohen, spune Curtii ca imi iubesc sotia si este pur si simplu nedrept ca nu pot locui impreuna cu ea in Virginia.” Prin aceste cuvinte simple, Richard a subliniat fara sa-si dea seama absurditatea legii casatoriilor si a demonstrat faptul ca iubirea si asocierea a doua persoane nu trebuie sa fie conditionate in niciun caz de culoarea pielii.

Filmul „Loving” (biografic, drama/Marea Britanie, SUA/2016), regizat de Jeff Nichols, cu Joel Edgerton si Ruth Negga in rolurile principale, a rulat in cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. Festivalul s-a desfasurat anul acesta nu doar in Bucuresti, ci si in Cluj-Napoca si Timisoara, ultima lui oprire urmand sa aiba loc la Iasi, in perioada 28-29 octombrie. Detalii despre programul proiectiilor de la Iasi gasiti AICI.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.