Kim Stanley Robinson: “Saman”

Una dintre cele mai interesante carti aparute de curand la Editura Nemira este “Saman” de Kim Stanley Robinson, un roman hipnotizant despre un trib din Epoca de Gheata, avand in centrul lui un copil a carui evolutie este atent surprinsa de la varsta de 11 ani si pana la maturitate, cand devine samanul tribului.

Inceputul cartii il gaseste pe micul orfan Loon la inceputul pribegiei sale, etapa obligatorie pe care trebuie sa o parcurga cel care va deveni samanul tribului, pentru a dovedi ca este barbat (desi abia se apropie de 12 ani) si ca se poate descurca in situatii extreme. Distantat de “haita” lui pentru cateva saptamani, Loon isi pune in aplicare toate cunostintele anterioare, dar va fi nevoit sa gaseasca si solutii de moment pentru a supravietui frigului ingrozitor, foamei, animalelor care dau tarcoale, dar si Stravechilor, un soi de fiinte mai vechi decat oamenii haitelor.

Dupa intoarcerea tanarului, autorul isi implica cititorii in viata de zi cu zi a haitei si trecerea ei prin toate anotimpurile, prin relatiile comerciale cu vecinii, prin activitatile de sarbatoare si confruntarile cu triburi indepartate. Astfel, avem parte de minunate descrieri ale activitatilor specifice, precum vanatoarea, pregatirea hranei pentru iarna, depozitarea, confectionarea diverselor obiecte necesare traiului, credintele si ritualurile, povestile pe care le stransmit oral, dar ni se expun si disensiunile din interiorul haitei, casatoria lui Loon, fericirea conjugala, rapirea sotiei lui, luptele cu rapitorii, bucuriile si necazurile tuturor in general si ale lui Loon in special.

Romanul exceleaza nu doar in ceea ce priveste felul in care este tratat subiectul, atentia cu care sunt infatisate toate detaliile care construiesc lumea aceor triburi, ci si in felul in care reuseste sa il apropie pe cititor de personaje, facandu-l sa le vada cu ochii mintii, sa sufere sau sa se bucure alaturi de ele si, mai mult ca sigur, sa se simta recunoscator ca are un acoperis permanent deasupra capului, ca nu trebuie sa doarma in zapada, sa manance ren inghetat sau sa se trateze cu cine stie ce radacini despre care nu stie sigur daca il vor face bine sau nu. 🙂

Nu poti sa treci prin text fara sa simti durerile lui Loon atunci cand isi duce ranile luni la rand, nu ai cum sa nu te atasezi de Heather, vindecatoarea tribului, care are grija de Loon ca de fiul ei sau sa nu te amuzi de betiile lui Thorn, actualul saman si de discutiile in contradictoriu pe care le are mereu cu Heather. Desi oamenii din interiorul unui trib sunt diferiti si fiecare trib are specificul lui, atmosfera generala nu este una de antagonism, ci de cooperare, de ajutor la greu si de aplanare a conflictelor: “Dupa aceea, au coborat spre focul de miezul noptii pe care l-au inaltat si au dansat in jurul lui pana in zorii care au sosit parca prea grabiti. Vara venise din nou. Curand, aveau sa porneasca spre miazanoapte, catre migratia renilor si opt-opt, iar cele doua haite vor fi una macar pentru o vreme.”

Volumul “Saman” de Kim Stanley Robinson poate fi gasit AICI la pret redus.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.