Inceput de weekend la teatru: „O noapte pe dos”

Vineri seara am vazut la Teatrul de Arta Bucuresti un spectacol foarte bun, realizat dupa piesa „O noapte pe dos” de Xavier Durringer, dramaturg, scenarist si realizator de teatru si film de origine franceza. Protagonisti au fost Marcela Motoc si George Constantinescu, iar regia spectacolului ii apartine lui Tudor Tepeneag.

Am ales spre vizionare la inceput de weekend spectacolul „O noapte pe dos” jucat la Teatrul de Arta, stiind cumva ca o sa imi placa foarte mult: nu era vorba doar despre subiectul ofertant, ci ma asteptam sa vad si niste actori capabili sa intre foarte bine in roluri. Pe George Constantinescu il stiam din super amuzantul spectacol „Insomniacii”, pe Marcela Motoc nu o mai vazusem niciodata, insa atat separat cat si impreuna s-au descurcat exemplar in rolurile atribuite.

Ea este Lola, o prostituata care ia un ultim client intr-o seara ca oricare alta. El este Jean, un client cam timid, care plateste, dar nu prea vrea sa intreprinda ceva de natura fizica, ci se tot uita la ceas, asteptand ceva. Femeia il indeamna fara prea multa dipomatie sa faca treaba pentru care a venit, apoi il da afara, vazand ca timpul trece si barbatul inca ezita, el plateste inca o data ca sa mai stea putin cu ea, dialogurile invartindu-se absurd in jurul unor lucruri fara importanta, care starnesc amuzamentul printre cei din sala.

Asta pana cand barbatul ii spune femeii ca o cunoaste de multa vreme si ii da si cateva detalii despre viata ei privata, detaliu care schimba brusc raportul de forte: de unde pana atunci ea fusese zeflemitoare si usor aroganta, iar el timid si usor speriat, dezvaluirea o transforma pe Lola intr-o fiinta nesigura si vulnerabila, iar pe Jean intr-un barbat care are in propriile maini atat viitorul lui cat si al ei. Gheata din sufletul Lolei se topeste treptat, confesiunile incep sa rasara si de-o parte si de cealalta, cei doi dezbracandu-se nu de haine, ci de secrete si apropiindu-se nu fizic, ci emotional, pana la finalul tumultuos si neasteptat.

Desi trateaza teme precum singuratatea, remuscarile, cautarea unei povesti de iubire veritabila, scenariul contine replici extrem de amuzante, care il fac pe spectator sa uite de dramele bine infipte in sufletul eroilor si sa se amuze de interactiunea dintre ei. „O noapte pe dos” nu se mai afla in programul TAB pana la finalul anului, dar pentru cei dornici sa vada teatru de calitate, recomand cu drag orice apectacol din programul teatrului. Din experienta mea de spectator, nu am vazut la ei decat reprezentatii de calitate. 🙂

Programul de saptamana aceasta include „Voyeur”, „O femeie singura”, avanpremiera „Sa-i imbracam pe cei goi” si „Dumnezeu iubeste”. Calendarul poate fi consultat AICI.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.