Zeruya Shalev: “Durere”

Editura Polirom a lansat anul trecut romanul “Durere” al scriitoarei israeliene Zeruya Shalev, chiar in prezenta autoarei, la targul de carte Bookfest. De atunci cartea mi-a stat in biblioteca neatinsa, pentru ca am avut mereu alte si alte titluri pe lista de lecturi, iar acum cand in sfarsit am citit-o mi-a placut extrem.

Mai citisem un roman minunat al Zeruyei si anume “Thera”, deci stiam ca este o autoare deosebita, care pune multa viata in scrierile ei, asa ca nu am avut nicio surpriza neplacuta cititnd “Durere”, dimpotriva, mi s-a parut un roman de o frumusete speciala, trista si plina de speranta in acelasi timp. Zeruya nu vine cu volume usoare, de trecut vremea, eroii ei parcurg procese psihice complexe, sunt macinati de faptele prezentului, dar mai ales ale trecutului, se analizeaza permanent si ii observa atent pe cei cu care relationeaza.

“Durere” are o semnificatie dubla: este atat o stare, a lui Iris, directoarea unei scoli faimoase, care a fost ranita si a ramas cu sechele in urma unui atac terorist, cat si un nume sau mai degraba un nickname, un supranume dat tanarului cu care avusese o relatie in tinerete, care o parasise abrupt dupa moartea mamei lui si a carui plecare o adusese pe tanara de 18 ani in pragul mortii. Romanul este cladit pe durere si izvoraste din durere, autoarea inspirandu-se din propria viata, ea insasi fiind supravietuitoarea unui atentat in urma caruia a avut nevoie de patru luni ca sa isi vindece ranile fizice. Cartea, insa, nu se citeste cu lacrimi in ochi, autoarea facand din Iris un personaj puternic, care, desi are parte de cateva drame care ar darama pe oricine, reuseste mereu, cumva, sa renasca din propria cenusa, gaseste mereu metode a-si trai viata in ciuda greutatilor.

La 45 de ani, Iris are parte de inca o furtuna, care o face sa isi retraiasca trecutul, sa se uite cu atentie la ea si la relatia pe care o are cu familia ei, sa traiasca lucruri pe care nu le-a trait la vremea lor si sa-si inteleaga mai bine propria viata si propriile alegeri. Indiferent ce face personajul, el este prezentat de autoare intr-o asemenea lumina incat simti ca nu il poti judeca, dimpotriva, nu-ti poti infrana curiozitatea de a afla cum se descurca mai departe si ajungi chiar sa te gandesti la ce ai fi facut tu in locul lui. Pe langa existentele zbuciumate ale personajelor, cititorul arunca o privire si in traiul general al israelienilor, cu problemele specifice locului, cu mentalitatile si felul lor de a fi si de a vedea viata si lumea.

Cartea Zeruyei Shalev poate fi gasita AICI.

Sursa foto: pagina de Facebook Polirom

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.