Petru Berteanu: “Cumsecade”

Romanul “Cumsecade” a aparut in vara anului trecut, in colectia Mystery & Thriller a Editurii Tritonic, insa abia acum i-a venit randul la citit. Actiunea imaginata de scriitorul si jurnalistul Petru Berteanu a fost una surprinzatoare, legand prezentul de un trecut atat de familiar celor care am trait (si) in comunism.

Desi actiunea cartii se petrece in zilele noastre, personajul principal – un bloc incremenit in timp dintr-un cartier bucurestean – isi expune in fata cititorilor nu doar alura prezenta, ci si istoria: momentul in care s-au mutat acolo primii locatari, aspectul fizic al blocului, legaturile care s-au stabilit intre vecini, armonia care domnea in zona. Gloria trecutului s-a destramat treptat, vopseaua s-a cojit, fierul a ruginit, locatarii au imbatranit, zona si-a pierdut atmosfera de siguranta si a devenit la fel de periculoasa ca multe altele din oras. Insa batranii blocului sunt aceiasi si se incapataneaza sa mentina decenta, linistea, reciprocitatea cu din ce in ce mai multe eforturi.

De la un timp, insa, blocul a intrat in atentia politiei din cauza unor disparitii misterioase. Incercarile de a deslusi adevarul din spatele acestor disparitii nu duc nicaieri, ba la un moment dat cititorul are impresia ca actiunea romanului va face un salt in paranormal – in momentul in care un fotograf din provincie se muta in apartamentul unuia dintre disparuti, gaseste un manuscris despre… goblini, care par sa fie peste tot si sa comploteze impotriva oamenilor. Aerul de mister si bataile de cap ale politistilor se intind pana la final, pentru ca nici nu-ti trece prin cap unde vrea sa ajunga autorul; te pomenesti ca gonesti avid printre paginile bine scrise, numai sa sosesti mai repede la final si sa ti se dezvaluie adevarul – temandu-te, oarecum, in acelasi timp, sa nu cumva sa ramai in ceata. 🙂

Din fericire, nici urma de ceata. Ideea care se inalta foarte clara in cele din urma este ca atunci cand nemultumirile se acumuleaza, cand tot ceea ce apreciai si la care tineai se sfarama treptat sub ochii tai si nimeni nu face vreun efort sa te inteleaga si sa te ajute, la un moment dat vei claca si vei ajunge sa faci lucruri pe care nici nu ti le imaginai posibile. Chiar daca nimeni, niciodata, nu te va crede in stare sa-ti faci singur dreptate. Cum scrie pe ultima coperta, Cumsecade e o carte provocatoare. In paginile ei, viata de zi cu zi se razvrateste tocmai acolo unde ne-am astepta mai putin.”.

Volumul “Cumsecade” de Petru Berteanu – titlul are un dublu sens, daca desfacem cuvantul in bucati vom vedea ca se leaga de una dintre intamplarile din roman 🙂 – poate fi gasit AICI, la pret redus.

Share

One thought on “Petru Berteanu: “Cumsecade”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.