“Schneider & Schuster”: in orice necaz e loc de zambet

“Schneider & Schuster”, comedie dramatica scrisa in 1993 de dramaturgul si regizorul israelian Joshua Sobol, s-a jucat sambata pe 21 ianuarie la Sala Mare a Arcub, avandu-i drept protagonisti pe Mihai Calin si Richard Bovnoczki. Regia spectacolului si ilustratia muzicala au fost semnate de Lucian Pavel.

Schneider (Mihai Calin) si Schuster (Richard Bovnoczki) – in idis, Croitorul si Pantofarul – sunt doi actori evrei a caror poveste incepe in Polonia interbelica, atunci cand se imprietenesc si decid sa faca impreuna un teatru. Numai ca teatrul la care cei doi prezinta prin jocul lor diferite probleme sociale ale vremurilor respective (cum ar fi prigonirea evreilor, lipsa de drepturi) le schimba viata pentru totdeauna: ei sunt inchisi, apoi deportati in Siberia, traind multi ani in decadere si teroare. Batranetea ii gaseste eliberati, tot impreuna, in aceeasi relatie de iubire-respingere pe care au avut-o permanent.

Desi piesa aduce in fata spectatorilor probleme sensibile, precum asuprirea evreilor si suferintele lor venite din partea nazistilor si nu numai, atmosfera imaginata de regizor este una comica, a hazului de necaz. Pentru ca asa este si filosofia suprema a evreilor, transmisa peste veacuri: prin oricate greutati ar trece, intotdeauna e loc de un zambet si chiar si in mijlocul celui mai mare necaz exista speranta: de supravietuire, de “mai usor”, de “mai bine”.

Mihai Calin si Richard Bovnoczki sunt senzationali in rolurile lor: in timp ce Mihai Calin este un Schneider razvratit, guraliv, agitat, lipsit de maniere si nu foarte istet, Richard Bovnoczki este un Schuster rezervat, temperat si scolit. Prietenia dintre cele doua personaje este efervescenta, inca de la inceput Schneider si Schuster contrandu-se, luandu-se in zeflemea si avand izbucniri de orgoliu in care isi arunca unul altuia cuvinte grele. Textul ii ajuta si el foarte mult, replicile imaginate de Joshua Sobol si interactiunile de multe ori fizice dintre cei doi starnesc multe valuri de ras printre spectatori.

Spectacolul “Schneider & Schuster” nu mai apare deocamdata in agenda ARCUB, dar vi-l recomandam cu drag, daca doriti sa petreceti o seara in care sa va amintiti de nedreptatile istoriei, dar in care sa si radeti pe saturate.

Foto: www.arcub.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *