Rumi: “Oceanul sufletului”

Una dintre aparitiile recente de la Editura Herald este volumul lui Rumi intitulat “Oceanul sufletului”. Cartea, tradusa de Otto Stark, a fost inclusa in colectia Intelepciunea Inimii a Editurii Herald si poate fi gasita la pret redus AICI. Din aceeasi colectie face parte si volumul despre care v-am povestit nu demult, “Peripetiile lui Nastratin Hogea”.

Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī a fost un poet, teolog si mistic musulman din Persia secolului al XIII-lea. A scris in general in limba persana, dar si in turca, araba si greaca, poemele lui fiind traduse de-a lungul timpului in multe limbi.

Citind volumul “Oceanul sufletului”, descoperim scene din viata cea de toate zilele, diverse povesti cu talc, precum si referiri la Coran, unele scrieri au doua-trei pagini, altele sunt intinse pe 14-15. Unele versuri vorbesc despre diverse forme de iubire, altele despre studiu, altele despre intelepciunea dobandita prin calatorii si infruntarea problemelor, iar altele despre soara omului care se afla in mainile Domnului, de la el venind atat incercarile vietii, cat si bucuriile. Autorul e de parere ca atunci cand fapta cuiva e in concordanta cu asteptarile Celui de Sus, aceluia ii va merge bine si va fi drept in fata Lui, chiar daca unii oameni mai putin intelepti nu vor intelege anumite actiuni.

Pentru cititorul roman, probabil ca unele poeme vor fi cu totul necunoscute. De altele, insa, isi va aduce aminte ca le-a auzit candva, demult, povestite de bunici in copilarie sau citite prin cine stie ce carte straveche – asa cum este poemul “Intalnire cu moartea”, care subliniaza ca vointa Domnului se va implini indiferent cat ar incerca omul sa o evite. Sau, pentru cei nereligiosi, ca oricat te-ai feri de ceva, pana la urma va trebui sa ii faci fata. 🙂

Un nobil se intalneste pe strada cu Ingerul Mortii si se duce intr-un suflet la rege, rugandu-l sa-l trimita rapid “in Indii”, pe aripile vantului, ca Ingerul sa nu-l ia cu el. Regele il trimite, iar a doua zi ii cere socoteala Ingerului Mortii ca i-a speriat atat de tare slujitorul incat l-a facut sa plece. Acesta, insa, ii spune ca porunca lui de la Domnul era exact aceea, de a-i lua sufletul chiar in acea zi, “din Indii”, morala fiind: “De cine fugi? De tine? Ar fi cu neputinta./De cine fugi? De Domnul? O, ce nesabuinta!”

De acelasi autor, la Editura Herald mai poate fi gasit si titlul “Mathnawi – cuplete spirituale”.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.