„Viata: primele semne” sau Cum ne era mai bine singuri

Distribuitorii de la InterComFilm aduc in cinematografele din Romania horror/SF-ul „Viata: primele semne/Life” (SUA, 2017), care va avea premiera pe 24 martie. Daca pe regizorul Daniel Espinosa nu-l stie prea multa lume, Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson si Ryan Reynolds alcatuiesc o distributie care promite ca filmul merita vazut.

Pentru amatorii de productii SF, „Viata: primele semne”, regizat de Daniel Espinosa, contine o buna parte dintre elementele de succes: o misiune pamanteana, o forma de viata descoperita pe alta planeta, drama, mister, crime si un final neasteptat. Actiunea are in centru o echipa alcatuita din cativa oameni de stiinta adunati pe Statia Spatiala Internationala, care primesc spre studiu un organism inert gasit pe Marte. Readus la viata prin crearea unei atmosfere care o imita pe cea de la inceputurile formarii Pamantului, organismul botezat Calvin creste intr-o zi cat altii in zece, iar echipajul e mandru de evolutia lui.

In momentul in care cercetatorul care se ocupa indeaproape de el este atacat intempestiv, lucrurile se schimba brutal: omul nostru scapa cu viata cu greu, salvat fiind de unul dintre colegi (interpretat de Ryan Reynolds), care insa cade el insusi victima, inainte ca martianul sa dispara prin ascunzisurile navei. Calvin, constata ceilalti cu stupoare, este nu doar foarte destept si cu o fiziologie extrem de adaptabila, ci si in cautare permanenta de hrana, caci dezvoltarea lui este terifiant de rapida. Si daca nu vor gasi o solutie urgent, risca sa fie devorati pana la ultimul. Dupa care creatura sa se mute pe Pamant.

Desi actiunea e predictibila si n-o sa va surprinda decat in finalul finalului, in rest o sa va placa senzatia de teama, intalnirile sangeroase dintre oameni si extraterestru, miscarile in gravitatia zero si, in general, efectele vizuale si audio. Si o sa mai placa si determinarea profesionala a lui Dr. David Jordan (Jake Gyllenhaal), precum si nepasarea cu care trateaza problema supravietuirii proprii. Daca moartea altora il umple de durere, cand se gandeste la ce ar putea sa i se intample lui (care a stat mai mult de un an pe statie, izolat departe de lume), este gata sa isi dea viata mai degraba decat sa se intoarca printre miliardele de „motherfuckers” care populeaza planeta noastra. 🙂

Citind scenariul filmului si gandindu-se la munca regizorilor Ridley Scott, Stanley Kubrick si Andrei Tarkovsky, Daniel Espinosa s-a gandit cum ar putea realiza un film care sa semene cu cele de succes regizate de cei trei („Alien”, „2001: A Space Odyssey” si „Solaris”) si in acelasi timp sa ii dea si o tenta personala. Ce mi se pare mie este ca a reusit sa faca un film care sa semene extrem de bine cu „Alien” si care sa aiba totusi, o marca personala si anume finalul. Daca in primul „Alien” lucrurile se rezolva transant la sfarsit, in „Viata: primele semne” tocmai sfarsitul este cea mai interesanta parte si elementul care arata ca filmul are neaparat nevoie de o continuare. 🙂

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.