Cand ti se taie pensia, organizezi un “Jaf cu stil”

O comedie foarte draguta distribuita la noi de Freeman Entertainment intra in cinematografele din Romania chiar maine, pe 14 aprilie: “Jaf cu stil/Going in Style” (SUA, 2017) are ca protagonisti trei batranei amarati care planuiesc sa sparga o banca. Pentru ca atunci cand totul e impotriva ta, trebuie sa-ti faci dreptate singur.

Mi-au placut mereu prestatiile actoricesti ale lui Morgan Freeman, Michael Caine si Alan Arkin, asa ca atunci cand i-am vazut impreuna in trailerul pentru comedia “criminala” “Jaf cu stil”, mi-am propus sa fiu atenta cand apare in cinema si am acceptat cu mult drag invitatia celor de la Freeman Entertainment la avanpremiera care a avut loc pe 11 aprilie, la Grand Cinema Baneasa.

Actiunea este centrata pe vietile a trei prieteni in etate – Willie, Joe si Al – care se pomenesc la cei 70 si ceva de ani ai lor ca raman fara pensii. Compania pentru care au lucrat cate 30-40 de ani se retrage din tara, iar pensiile celor care au contribuit de-a lungul timpului la bunul ei mers vor fi intrerupte fara drept de apel. Cei trei, care nu au alte surse de venit, pentru ca nici familiile nu sunt prea avute, se trezesc in situatii disperate, mai ales ca lucrurile oricum nu erau roz nici inainte: lui Joe i s-au adunat rate imense la ipoteca, in urma unui plan bancar nefericit, si se afla in pericol de a-si pierde casa, Willie face dializa si are neaparata nevoie de un transplant de rinichi ca sa poata supravietui, iar Al, care locuieste impreuna cu Willie nu are familie deloc care sa-l poate ajuta in vreun fel.

Cum Joe este martorul unui jaf la banca, in care vede cum se petrec lucrurile (atacatorii iau banii, nu ranesc pe nimeni si scapa fara sa fie prinsi de politie), le propune prietenilor sai ca ultima solutie de a face rost de bani… sa jefuiasca si ei o banca. Aceeasi banca. Si de aici, lucrurile intra pe o panta periculoasa, dar, asa cum isi spun si ei, oricum la varsta lor nu mai au nimic de pierdut. Pentru ca si daca vor fi arestati, macar vor avea un acoperis deasupra capului si trei mese pe zi – adica mai mult decat si-ar permite in libertate, in conditiile in care nu vor mai avea pensii.

Mi-a placut “Jaf cu stil” pentru ca iese putin din tiparul filmelor care vor sa sublinieze ca orice infractiune se plateste, pentru ca omul, atata vreme cat face parte din societate, trebuie sa se supuna sistemului, sa respecte legile si sa fie pedepsit atunci cand incearca sa-si faca dreptate singur. Scenariul acestui film, insa, pune accentul pe individ si nu pe sistem, pe umanitatea personajelor, pe spiritul de solidaritate, pe intelegerea unor actiuni care, desi au loc in afara cadrului legilor scrise, sunt acceptabile in cadrul legilor nescrise, care spun ca fiecare om are dreptul la un minim necesar pentru a supravietui.

Willie, Joe si Al nu sunt manati de dorinta de a se imbogati, de a arata ca sunt puternici cu ajutorul banilor, de a se situa financiar deasupra altora – de altfel, decid ca, daca in urma jafului raman cu mai multi bani decat si-au estimat pentru pensiile lor in functie de cat mai au de trait, surplusul il vor da de pomana. Tot ce isi doresc acesti batranei este sa beneficieze in continuare de niste sume modeste, la care au dreptul dupa o viata de munca, sume care sa le permita sa aiba unde dormi noaptea si sa manance si o placinta la cafeaua de dimineata, fara sa-si numere de trei ori maruntisul. Pe langa compasiunea pe care o starnesc in inimile celor care vad filmul, cei trei starnesc si rasul de multe ori, pentru ca atat interactiunile lor zilnice, cat si planurile lor “criminale” sunt insotitie de replici ironice sau autoironice si de actiuni amuzante.

“Jaf cu stil”, regizat de Zach Braff, intra in cinematografele de la noi pe 14 aprilie.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.