James Endredy: “Invataturile samanilor Peyotl”

Editura Herald a publicat anul acesta in colectia Samanism volumul “Invataturile samanilor Peyotl. Cele cinci puncte ale atentiei” scris de autorul american James Endredy. Profesor si ghid spiritual, in ultimii 25 de ani Endredy a studiat practicile traditionale ale samanilor din intreaga lume si le-a impartasit celor interesati.

Volumul “Invataturile samanilor peyotl” cuprinde experientele traite de autor in compania tribului huichol din Mexic, unde a avut ocazia sa studieze doctrinele samanice. Indienii huichol s-au opus crestinarii si functioneaza in continuare dupa traditiile lor stravechi. Desi l-au acceptat pe Hristos, n-au facut-o precum un crestin, ci in termeni proprii, incluzandu-l printre zeitatile lor.

Autorul prezinta pe intelesul omului modern sistemul de ierarhizare, formele de organizare si ceremoniile indienilor huichol, asa cum le-a observat si aprofundat de-a lungul anilor petrecuti impreuna cu ei. Endredy explica de asemenea termenul “peyotl”, cuvantul desemnand un cactus rotund si fara tepi, care creste doar intr-o zona restransa din nord-estul Mexicului si pe care tribul in foloseste in ritualuri. Cunoscuta drept una dintre “plantele zeilor”, peyotl contine un compus chimic psihoactiv asemanator norepinefrinei, ceea ce inseamna ca atunci cand aceasta planta este inghitita, modifica starea de constiinta, extinzand-o.

Interesante sunt, de-a lungul naratiunii, discutiile dintre autor si samanul Isus Peyotl, care incearca sa deschida mintea omului modern prin explicatii simple, dar profunde, facand referire la conceptele comune si straduindu-se sa-l invete cum sa isi indrepte pentru inceput atentia asupra a doua lucruri simultan: eul si exteriorul. Omul zilelor noastre tinde sa se concentreze fie doar asupra lui, fie doar asupra factorilor externi, ceea ce duce la rupturi, neintelegeri si probleme grave, samanul sustinand ca exista cinci puncte asupra carora fiinta ar trebui sa se concentreze pentru a fi in echilibru: eul, locul, obiectul, partea de deasupra lui si dedesubtul.

Cand operam la un nivel care produce o constientizare a esentei noastre veritabile, ne traim viata fara anxietate, plictiseala, apatie sau ambitie bezmetica. Constientizarea de sine nu este o simpla preocupare legata de tine insuti, ci o intelegere deplina si voioasa a toate cate sunt incluse in momentul prezent si o conexiune cu constiiinta ce se extinde dincolo de noi insine.

Volumul poate fi gasit la pret redus pe site-ul editurii, cu un click AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *