Premiera la TES: “Lobby Hero”

Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti a adus in fata spectatorilor sai pe 26 mai, la inceputul weekend-ului trecut, premiera spectacolului “Lobby Hero” de Kenneth Lonergan, in regia lui Radu Iacoban, avandu-i in distributie pe actorii Tudor Aaron Istodor, Alexandra Fasola, Marius Calugarita si Mihai Prejban.

Desi in original este catalogata drept drama, iar in realizarea de la Teatrul Evreiesc apare drept comedie, am putea spune ca piesa lui Kenneth Lonergan este in fapt o dramedie: nu poti sa nu razi, dar n-ai cum sa nu te lasi coplesit din timp in timp de intrebarile grele pe care si le pun personajele: oare ar trebui sa spun adevarul sau sa-l ascund? Oare ar trebui sa fac ceea ce este corect sau sa pun familia pe primul loc? Oare ar trebui sa aplic regulile moralei doar asupra propriei persoane sau si asupra altora?

William este seful agentilor de securitate de la un bloc de apartamente din Manhattan, pus in fata unei dileme. Cand fratele sau este arestat alaturi de alti indivizi suspecti intr-un caz de crima, Will, care toata viata a fost in slujba adevarului, ezita pentru prima data sa mearga pe aceeasi cale. Desi mintea ii spune sa nu contribuie la minciuna fratelui sau, care a declarat ca au fost impreuna la film in seara crimei, inima il indeamna sa confirme alibiul acestuia.
Jeff, subordonatul lui William, portar al cladirii, afla despre poveste si ii spune totul unei politiste de care este indragostit, nu neaparat din rautate fata de seful lui, cat mai ales din naivitate si pentru ca el insusi este coplesit de povara acestui secret. Politista are si ea dramele ei, fiind intr-o relatie de admiratie-atractie-respingere cu partenerul de la sectie, care initial incearca sa o ajute sa se integreze atunci cand iese de pe bancile Academiei, dupa care, cand ea ii contesta comportamentul promiscuu, o ameninta si o injoseste.

Fiecare are demonii lui cu care se lupta, Jeff fiind insa personajul cel mai expus privirilor. Dupa o perioada tulbure, Jeff se zbate sa isi aduca viata pe un fagas drept, are visuri mari, insa pare ca se tot impiedica in propriul comportament si in urmele lasate de relatia complicata cu tatal sau. Tudor Aaron Istodor interpreteaza minunat acest personaj, foarte firesc, facand din el un tanar cu o mare deschidere sufleteasca, boem si aiurit, care incearca sa isi castige independenta financiara, sa inteleaga lumea in care traieste si sa-si gaseasca o partenera cu care sa aiba o relatie armonioasa.

Desi pe site-ul teatrului se specifica faptul ca spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani (probabil pentru ca limbajul este pe alocuri usor licentios), am vazut in sala cel putin doi copii sub aceasta varsta, care, insa, nu au parut deranjati in vreun fel de ceea ce au auzit de pe scena.

Spectacolul se va mai juca la Teatrul Evreiesc de Stat pe 9 iunie, respectiv pe 22 iunie, de la ora 19.00, iar biletele se gasesc AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *