Sorin Cristescu: “Queen Marie of Romania and Colonel Boyle – Confessions”

Unul dintre volumele aparute de curand in colectia Istorie a Editurii Tritonic este “Queen Marie of Romania and Colonel Boyle – Confessions”, scris de Sorin Cristescu. Autorul cartii este doctor in istorie si lector la Facultatea de Relatii Internationale a Universitatii “Spiru Haret” din Bucuresti.

Sorin Cristescu aduna in volum corespondenta dusa intre regina Maria si colonelul Boyle, scrisorile fiind redate chiar in limba lor originala, engleza. Relatia dintre regina si ofiter incepuse in timpul Primul Razboi Mondial, cand Boyle s-a dovedit un om de incredere si util casei regale, iar pentru regina un barbat care i-a devenit prieten extrem de apropiat, un sprijin, un suflet iubit si admirat.

“Asa a si fost: o stanca. De jur imprejur valuri negre, furtuna, voci disperate pe un fundal fumegand de flacari; si dintr-odata Joe Boyle era aici, un strain, si totusi nu chiar strain pentru ca se parea ca eu il asteptam de multa vreme. Parea foarte firesc ca el sa fie acolo.
Un om cu parul grizonat, puternic, linistit, domol la vorba, o privire ferma, o strangere de mana care te vindeca de teama, insasi prezenta sa era un refugiu impotriva temerilor.”
, scria regina dupa moartea colonelului, in memoria sa.

Detalii despre cum a cunoscut-o pe regina, proiectele la care au lucrat impreuna, informatii despre viata personala si activitatea militara a colonelului Boyle apar in prima parte a cartii, in limba romana, partea a doua fiind ocupata cu scrisorile trimise de si catre Maria. Corespondenta lor este a doi oameni care nu s-au iubit doar intre ei, ci au avut o pasiune imensa pentru Romania si locuitorii sai, pentru care au cautat tot felul de solutii in perioadele de lipsuri si foamete si i-au ajutat cat de mult au putut sa duca o viata cat mai apoape de normalitate.

Volumul poate fi gasit AICI, la pret redus.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *