Atomic Blonde: cand moartea vine pe-o muzica seducatoare

Compania Vertical Entertainment aduce in cinematografele din Romania, incepand cu data de 4 august, thriller-ul “Atomic Blonde: Agenta sub acoperire” (SUA, 2017), in regia lui David Leitch (care in prezent se munceste cu “Deadpool 2”), avand-o in rolul principal pe talentata, magnetica si mereu fascinanta Charlize Theron.

Charlize Theron e suficienta pentru a duce in spate orice film. Pe langa faptul ca e ultra capabila sa interpreteze personaje de diverse facturi (prostituata dezaxata din “Monster”, nonconformista delicata din “Sweet November”, regina malefica din “Snow White and the Huntsman”), mai are si o frumusete nobila, aproape de perfectiune, care prinde ochiul si nu-l mai lasa sa scape. Blonda Atomica este chiar ea, evident, o agenta plina de resurse, apartinand de serviciul secret britanic MI6. Spre finalul Razboiului Rece, e trimisa la Berlin pentru a recupera o lista cu agenti dubli, furata de rusi, si pentru a ancheta subtil moartea unui coleg, ucis tot de rusi. De cum ajunge in Berlinul cel divizat de zid, insa, Lorraine Broughton, caci acesta ii este numele, este atacata din toate partile si nu e convinsa ca poate avea incredere deplina nici in David Percival (un James McAvoy foarte cool si rebel), cel care se presupune ca e de aceeasi parte a baricadei cu ea. Mai degraba pleaca urechea la informatiile senzualei si atat de naivei agente franceze Delphine Lasalle (Sofia Boutella), care e constienta totusi ca le va plati scump in final, dar care alege sa traiasca aventura din plin – inclusiv pe plan erotic.

Pentru ca da, nu e de ajuns s-o vedem pe Charlize in fuste scurte si tocuri inalte – sau cizme inalte fara toc -, cotonogindu-si cu mare arta toti adversarii, fiecare lupta avand un fundal sonor exceptional, subliniind fluiditatea sau bruschetea sau violenta miscarilor, o mai vedem si in toata splendoarea fizica in scene intense de sex cu Delphine. Filmate aproape cu gingasie, dintr-o perspectiva sensibila, imaginile subliniaza ideea ca pana si o agenta de fier (care nici organe interne nu pare sa aiba, din moment ce face baie in cuburi de gheata), care se lupta de la egal la egal cu barbati fiorosi, iar ca mic dejun si cina da peste cap o serie de pahare cu vodca, are si ea sensibilitati emotionale si momente de sinceritate absoluta.

Coloana sonora atat de inspirata – Falco, The Clash, Siouxsie and the Banshees, Queen & David Bowie (da, da, “Under Pressure”:)) si Vladimir Vysotskiy (pe el abia ce l-am cunoscut, dar il ador) -, n-are cum sa nu va induca o oarecare nostalgie daca ati copilarit in anii ’80, inceput de ’90, sa va faca sa fredonati in barba sau sa va miscati picioarele pe sub scaune. Iar daca va numarati printre cei care au fost turisti in Berlinul zilelor noastre, veti incerca atat bucuria de a revedea anumite obiective celebre ale orasului (de exemplu bijuteria arhitecturala Gedächtniskirche), precum si o oarecare strangere de inima atunci cand in cadru apar imagini din Berlinul de dinainte de caderea zidului, cu punctele de trecere militarizate (faimosul Checkpoint Charlie) sau cu Poarta Brandenburg, de un gri abatut, total lipsita de stralucirea pe care o are in prezent.

Premiera este maine, deci daca aveti chef de un film cu agenti secreti, batai ca la carte, muzica buna si erotism de calitate, stiti unde va sunt cinematografele preferate la care sa vedeti “Atomic Blonde: Agenta sub acoperire”. Nu va luati si copiii cu voi, decat daca au peste 15 ani. 🙂

Multumim Vertical Entertainment pentru invitatia la avanpremiera care a avut loc pe 1 august, la Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *