Sa plutim impreuna cu “IT”

Premiera filmului “IT”, un horror in regia lui Andy Muschietti, va avea loc pe 8 septembrie, adus in cinematografele din Romania de Vertical Entertainment. Considerat cea mai buna adaptare dupa unul dintre romanele lui Stephen King, filmul a primit review-uri laudative inca de dinainte de lansarea oficiala.

In oraselul Derry, oamenii care dispar sunt in numar mai mare decat in oricare altul din tara, iar numarul copiilor care dispar fara a mai fi gasiti vreodata este de-a dreptul ingrijorator. Dupa ce fratele lui Billy, un baietas cu probleme de dictie care face parte din Clubul Ratatilor (un grup pestrit de pusti colegi de scoala aflati in vacanta de vara), dispare intr-o zi ploioasa, acesta impreuna cu prietenii lui incep o ancheta pentru a cauta raspunsuri. Fiecare dintre copii incepe sa vada prin oras sau chiar prin propriile case un clovn malefic pe nume Pennywise, insotit de niste baloane in forma de inima si diverse alte fiinte infricosatoare (o femeie ciudata dintr-o pictura care prinde viata, un zombi) care par ca vor sa ii ucida, insa problema e ca adultii nu observa nimic. Motivul pentru care parintii nu observa nimic este acela ca Pennywise se joaca de fapt cu mintile copiilor, facandu-i sa vada doar ei anumite lucruri, bazate pe propriile temeri si traume.

“Toti plutim. Daca vii cu mine, vei pluti si tu” este replica repetata de-a lungul filmului de clovn sau de proiectiile copiilor rapiti de el pentru a-i baga in sperieti pe cei ramasi in viata. Pentru ca asta e de fapt ideea centrala a filmului si “undita” cu care clovnul prinde copii o data la 27 de ani: iluzia fricii. Gasca de “ratati” intelege tarziu, dar decisiv, ca daca vor sa il invinga pe clovn trebuie sa-si invinga intai frica si apoi sa actioneze impreuna ca grup, nu separat. Si abia spre final aflam ce voia sa spuna Pennywise cu “Toti plutim.”

Tinerii actori care ii interpreteaza pe cei din “Clubul Ratatilor” sunt foarte draguti, joaca natural si te fac sa zambesti cand ii vezi cat de fragili sunt si totusi cum reusesc sa se motiveze atunci cand nu se mai poate altfel. Pennywise, interpretat de Bill Skarsgård, reuseste sa fie inspaimantator de fiecare data cand isi face aparitia, jucandu-se cu cei mici precum o pisica infometata cu niste soricei.

Despre “It” putem spune ca este un horror mai apropiat de genul clasic, fara efecte speciale atat de multe incat sa te sperie in calitate de spectator. Criticii considera ca filmul respecta cartea aproape in totalitate, deci fanii lui Stephen King nu vor avea ce sa ii reproseze in aceasta privinta.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.