Salom Alehem: “Marienbad”

Editura Hasefer a publicat de curand romanul epistolar “Marienbad” de Salom Alehem, primul volum al nou-createi colectii Biblioteca de Literatura Idis. Scopul acestei colectii, coordonata de Lect. Univ. Dr. Camelia Craciun, este acela de a aduce in fata publicului cititor din Romania texte importante ale literaturii idis.

Salom Alehem, unul dintre fondatorii literaturii idis moderne, a surprins, cu umor, in scrierile sale, viata sociala si tipologiile din lumea evreiasca. Romanul “Marienbad” nu face exceptie: este o carte amuzanta pana la efervescenta, populata cu personaje pline de caracter, prinse intre traditiile evreiesti si modernitatea data de contactul cu occidentalii, indivizi intre care se isca scandaluri, barfe si gelozii printre care cititorul este condus cu abilitate.

Desi este scris acum mai bine de o suta de ani, volumul lui Salom Alehem se constituie intr-o lectura foarte fresh, pentru ca sufletul uman nu are varsta: indiferent cum se schimba vremurile si obiceiurile, vor exista mereu soti gelosi, sotii dornice de libertate, oameni care se amesteca in vietile altora din plictiseala sau din rautate, glume nepotrivite, barfe si inscenari.

Personajele din “Marienbad” sunt impartite intre statiunea cu acelasi nume si Varsovia. In timp ce barbatii au ramas acasa in cartierul varsovian Nalewka pentru a se ocupa de afaceri, sotiile lor merg la Marienbad pentru a se trata de diverse maladii mai mult sau mai putin inchipuite si toti isi trimit intre ei diverse epistole.

Eroii romanului sunt Belti si Sloime Kirlender, ea foarte tanara si frumoasa, el foarte varstnic, casatorit a doua oara, ea fidela, dar amatoare de distractii si cheltuitoare peste masura, el ingrijorat atat pentru sanatatea si pentru reputatia ei, cat si pentru portofelul propriu care are de suferit grav. Desi ea ii scrie sotului ca vremurile s-au schimbat si faptul ca se urca in aceeasi trasura cu un vecin de pe Nalewka venit si el la bai, de exemplu, nu e un capat de tara, el e speriat de gura lumii si de faptul ca unii abia asteapta sa te vada in anumite posturi ca sa te poata toca marunt. Desi la Sloime ajung o gramada de barfe cum ca sotia isi petrece timpul cu tot felul de barbati, iar prietenul sau Haim, pe care l-a rugat sa aiba grija de ea, incepe si el sa ii trimita biletele de dragoste, batranul este plin de resurse si, pentru ca nu mai suporta situatia, decide sa le faca si el altora necazuri, trimitand niste scrisori cu semnaturi false care dau peste cap cateva familii.

Interesant este ca actiunea romanului creste treptat in intensitate, iar situatiile amuzante se inmultesc, pana cand ajung intr-un punct in care cititorul nu mai poate sa-si mentina surasul si se pomeneste razand in hohote la fiecare pagina si straduindu-se sa nu-si umple cartea de lacrimi. 🙂 Scrisorile trimise de toate personajele implicate sunt adevarate delicii literare, compuse cu naturalete si atat de mult umor incat chiar si episoadele dramatice se transforma in situatii nostime pentru cel care citeste.

De asemenea, romanul “Marienbad” este o buna sursa de documentare pentru cititorii mai putin cunoscatori ai traditiilor evreiesti, care au astfel ocazia sa se familiarizeze, atat din romanul in sine, cat si din prefata si notele explicative, cu o serie de termeni (“cuser”, “sadhan” etc), proverbe (“pana la o suta douazeci de ani”) si obiceiuri (de exemplu, peruca purtata de femeile evreice dupa casatorie) specifice lumii evreiesti.

Pentru cei interesati, cartea poate fi comandata la adresa difuzare@hasefer.ro.

Share

2 thoughts on “Salom Alehem: “Marienbad”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *