“The Snowman”: un horror delicat, pentru doamne

Femei maritate si infidele, copii care nu isi cunosc tatii adevarati si un barbat care se erijeaza in judecator suprem, a carui marca este un… om de zapada: acestea sunt elementele principale ale dramei (foarte putin horror) “The Snowman”, in regia lui Tomas Alfredson, cu Michael Fassbender si Rebecca Ferguson.

Norvegia este bantuita de un criminal in serie ale carui victime preferate sunt femeile carora le plac foarte mult barbatii, atat de mult incat ii schimba ca pe batiste, iar copiii rezultati nu prea stiu cine le sunt tatii. Asta daca apuca sa se nasca, pentru ca unele fac avort, dar asta nu le scapa de judecata psihopatului, care abia asteapta sa le decapiteze sau sa le taie in bucati cate o mana sau un picior. Si are niste instrumente ultimul racnet, care nu dau gres. Dupa cum probabil va asteptati, individul a fost el insusi un copil provenit dintr-o relatie problematica, a carui mama, colac peste pupaza, s-a sinucis indesandu-se cu masina intr-un lac inghetat – si ducand pescuitul la copca pentru politisti la un alt nivel.

Nu v-am stricat surpriza, pentru ca in film nu exista acest concept. Poate o fi existand in cartea dupa care a fost realizat si anume romanul cu acelasi titlu al lui Jo Nesbo, dar filmul clar nu are de gand sa surprinda pe nimeni – sau daca a avut de gand, nu prea i-a reusit. Adica e evident de la inceput ca un anume personaj va deveni criminalul. La fel, e limpede ca acestui criminal ii place sa lase la locul faptei cate un om de zapada cu o figura sobra – om de zapada al carui prototip il vedem ridicat de cineva chiar in primul sfert de ora, deci, urmand logica elementara, e clar ca si urmatorii ii apartin tot lui. Actiunea se desfasoara atat de previzibil, incat nu ai nici macar un moment in care sa zici “a, la asta chiar nu ma asteptam!”. Pe de alta parte, exista o multime de elemente care nu par sa-si aiba rostul sau intrigi demarate si lasate balta, multe loose ends cum s-ar zice, pe care oricat te-ai stradui nu prea reusesti sa ti le lamuresti.

Altfel, chiar daca nu sunteti mari fani ai zapezii sau ai frigului, o sa va delectati vizual cu peisajele hibernale norvegiene si eventual cu prestatia lui Michael Fassbender in rolul detectivului Harry Hole cel aflat pe urmele criminalului, care face tot ce poate sa ne convinga ca personajul pe care il interpreteaza e un tip profesionist in munca lui, dar in rest cam betiv, insomniac si pe care nu te poti baza – mai ales daca esti fiu-sau si ti-a promis ca mergeti impreuna intr-o excursie.

Imaginea generala nu e una de HorrorSocantParalizant – cand auzi de crime odioase te astepti sa vezi ceva care sa te ingrozeasca -, ci sentimentul pe care il lasa “The Snowman” e mai degraba de “hmm, interesant cum a asezat killer-ul partile corpului in zapada” sau “mda, frumoasa imaginea cu degetul taiat si lipit pe usa, simbolizand o sageata care arata directia”, ca si cum faptele criminalului ar fi ceva demn de studiat si analizat, dar fara sa fii condus emotional in profunzimea tragica a situatiei. Asta, sau unii dintre noi au devenit imuni la sadismul de pe ecrane. 😀

Premiera fimului distribuit la noi de Ro Image va avea loc pe 13 octombrie.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.