Petru Berteanu: “‘Efectul Mandela”

De Petru Berteanu am auzit odata cu romanul “Cumsecade”, o poveste surprinzatoare avand in centru locatarii unui bloc din Bucuresti. Citind acum “Efectul Mandela”, mi s-a confirmat ipoteza ca avem de-a face cu un autor talentat, ale carui carti te fac sa vrei sa nu le mai lasi din mana nici macar dupa ce le-ai terminat.

Efectul Mandela sau amintirile false colective se refera la un concept care pretinde ca mase mari de indivizi care nu se cunosc intre ei pot avea aceeasi amintire cu privire la o persoana sau la o situatie, desi majoritatea oamenilor vor avea o cu totul alta amintire. Numele conceptului vine de la Nelson Mandela, despre care multi erau convinsi ca a murit in anii ’80 in inchisoare, cand el, de fapt, a trait pana in 2013. S-a speculat ca ar putea fi vorba de universuri paralele care se ating uneori sau pur si simplu de felul in care stirile false afecteaza memoria colectiva.

Cartea lui Petru Berteanu spune la prima vedere povestea unui profesor care isi aminteste intr-un fel o ora de curs si intra intr-un conflict cu mama unui elev care are cu totul alte amintiri din ziua cu pricina. Pana sa se lamureasca cine spune adevarul si cine nu in fata inspectorilor scolari, profesorul are altele pe cap: impreuna cu un prieten care lucreaza la Biblioteca Nationala de Lingvistica, el incearca sa dezlege tot felul de crime aparent fara sens care au loc in imediata lor apropiere, fiind mereu cu un pas in fata anchetatorilor de la politie. Misterele ii ajuta pe cei doi sa faca loc aventurii si suspansului in viata lor, dar le aduce si multe tulburari si suferinte neasteptate.

Mai mult decat o carte cu tenta politista, “Efectul Mandela” este un portret al Bucurestiului de ieri si de azi. Fiecare loc, strada, restaurant sau alta cladire care apare in roman are propria poveste, autorul coborandu-ne cu gratie in trecut si zugravindu-ne imaginea respectivului loc de la originile sale si pana in clipa in care devine personaj al cartii. Toate aceste pendulari intre prezent si trecut transforma romanul intr-o succesiune de diapozitive, pornind de la culorile sterse ale prezentului si ajungand treptat la maretia vremurilor de demult sau dimpotriva, plecand de la un prezent sclipitor si ajungand intr-un trecut gri cand realitatea prezentata abia se nastea.

Desi nu are decat 170 si ceva de pagini, romanul lui Petru Berteanu este un deliciu literar, pe care odata ce l-ai deschis ti se lipeste de degete. Povestea te prinde imediat si simti ca ai intrat intr-o lume fascinanta, din care nu mai vrei sa iesi cu una cu doua. “Efectul Mandela” poate fi gasita AICI, pe site-ul Editurii Tritonic, precum si la Targul de Cartea Gaudeamus, care se va desfasura in perioada 22-26 noiembrie 2017.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.