Silvia Chindea: “Moarte in Peru”

Aproape 20 de km de desene misterioase, numite geoglife, ocupa spatiul dintre orasele peruane Palpa si Nazca. Liniile Nazca, cercetate de arheologul german Maria Reiche, care a si obtinut prezervarea lor, au intrat in patrimoniul UNESCO si au inflamat imaginatia pasionatilor de mister si aventura.

De la aceste linii porneste si povestea imaginata de autoarea Silvia Chindea in volumul “Moarte in Peru”, aparut la Editura Tritonic. Cativa specialisti in diverse domenii sunt adunati de un miliardar excentric si trimisi in Peru in cautarea unei comori care se pare ca are legatura cu liniile Nazca, dupa ce li se promite o recompensa fabuloasa in caz de reusita. Insa nici nu ajung bine acolo, ca unul dintre ei este ucis in mod misterios. Panica pune stapanire pe grup abia in momentul in care inca o persoana isi pierde viata, chiar in baia proprie din camera de la hotel.

Angela Brumaru, o ziarista venita in Lima in acelasi timp cu grupul cautatorilor de comori, se apuca sa investigheze crimele alaturi de politisti, mai ales ca prima victima ii fusese prietena. Cine le vrea moartea celor din grup? Sa fie unul dintre ei, sa fie ghidul alocat de miliardar? Sa fie vreun localnic cu propriile interese? Angela Brumaru decide sa puna accentul mai putin pe propria investigatie (“De ce peruanii sunt imuni la virusul Zika?”) si mai mult pe descoperirea criminalului.

Desi initial pare ca personajele principale sunt europenii veniti in misiune, destul de repede intelegem ca de fapt ziarista este in centrul actiunii. Din momentul in care se petrece prima crima, angajatii miliardarului raman undeva pe margine, iar reflectoarele se muta pe Angela – fumatoare inraita, impulsiva, nepriceputa la a citi corect oamenii, ahtiata dupa senzatii tari – genul de personaj care fie iti place foarte mult, fie te scoate din sarite. Prinsa intre amintirea unei relatii pierdute cu un barbat acum casatorit, care tocmai ce s-a intors in viata ei si dorinta de libertate personala extrema, care o indeamna la relatii intime cu aproape toata lumea care ii iese in cale, Angela isi da seama, odata cu moartea prietenei ei, ca sentimentele pe care le avea pentru femeia respectiva sunt tot ce stie ea despre iubire. Si cand singurul om pe care crezi ca l-ai iubit dispare, nu poti decat sa te lupti pentru a-i face dreptate.

Volumul “Moarte in Peru” de Silvia Chindea poate fi gasit AICI sau la standul Tritonic de la Targul Gaudeamus (22 – 26 noiembrie 2017).

Share

One thought on “Silvia Chindea: “Moarte in Peru”

  1. Îți mulțumesc, Cristina! Am lansat acest volum anul trecut la Gaudeamus și sunt fericită că, un an mai târziu, romanul nu a dispărut din atenția cititorilor.

    La acest Gaudeamus, te invit să descoperi antologia “Noir de București”, coordonată de Bogdan Hrib, antologie în care vei regăsi 18 povestiri, printre care și “Întâmplări anodine”, scrisă de mine. Lansarea va avea loc vineri, 24 noiembrie, la ora 18.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.