“Lettice & Lovage”: o comedie verbala, ierbala, nu si letala

Prea multi oameni merg la serviciu fara sa se bucure de ceea ce fac si fara sa le transmita bucuria lor celor cu care intra in contact. Insa daca esti ghid turistic la un conac englezesc in istoria caruia nu s-a intamplat nimic notabil, in mod sigur nu poti fi doar un angajat posac si dezinteresat de ceea ce faci.

Lettice Douffet (Crina Linta), personajul principal al spectacolului “Lettice & Lovage” pus in scena la Teatrul Arte Dell’Anima, se ocupa de tururile ghidate la Casa Fustian din Wiltshire, un loc in care, dupa propriile declaratii, nu s-a intamplat niciodata nimic. Ce sa le spui turistilor ca sa nu ii plictisesti si sa le faci vizita mai placuta? Domnisoara Douffet gaseste solutia, inflorind cu gratie povestile insipide notate in documentele oficiale. Unii dintre vizitatori ii apreciaza entuziasmul si ii trimit scrisori de multumire, altii o reclama pentru lipsa de profesionalism, situatie care o aduce, de altfel, in fata sefilor. Acestia, reprezentati de intepata domnisoara Lotte Schoen (Ioana Pavelescu) si fandositul ei asistent (Silviu Biris), o concediaza fara drept de apel pe biata femeie, care se retrage in apartamentul ei de la subsolul unei cladiri, incercand fara succes sa-si gaseasca altceva de munca.

Insa Lotte este marcata de intalnirea cu Lettice si dupa cateva saptamani o viziteaza pentru a-i oferi un job. Cele doua discuta pe marginea unei sticle care contine o bautura misterioasa pe nume “quaff” – despre care gazda nu ofera multe detalii, insa o descrie ca fiind verbala, ierbala, dar nu letala – si isi dau seama ca, desi sunt doua persoane cat se poate de diferite, au in comun cateva lucruri, printre care si dispretul fata de arhitectura moderna. Desi finalul actului al doilea ni le prezinta ca proaspete prietene, inceputul celui de-al treilea vine cu o surpriza de neinteles: Lettice este acuzata de tentativa de crima impotriva lui Lotte.

La Teatrul Arte dell’Anima scena este mica, insa ce se intampla pe ea este de fiecare data maret. Spatiul este valorificat la maxim, actorii joaca din tot sufletul si spectatorii sunt prinsi in atmosfera pe care acestia stiu sa o creeze. La fel s-a intamplat si in “Lettice & Lovage”: cei de pe scena au fost energie pura, stralucire, daruire, facand din piesa lui Peter Shaffer un spectacol admirabil, dominat de un umor tipic britanic, care a starnit reactii pozitive in public. Daca n-ati fost la premiera de pe 26, respectiv 27 noiembrie, nu e timpul pierdut: “Lettice & Lovage”, in regia Geaninei Hergheligiu, se va mai juca pe 8, 14, 20 si 21 decembrie, la acelasi Teatru Arte Dell’Anima.

Programul complet al teatrului pentru luna decembrie poate fi consultat aici: Program Arte dell’Anima Decembrie.

Share

2 thoughts on ““Lettice & Lovage”: o comedie verbala, ierbala, nu si letala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.