Sa vezi si sa nu crezi ca exista “Un artist numit dezastru”

Ati vazut “The Room”, probabil cel mai prost film din istoria cinematografiei? Chiar daca nu, asta nu va impiedica sa mergeti la “Un artist numit dezastru”, care a avut premiera in cinematografele de la noi pe 12 ianuarie, un film despre cum s-a realizat “The Room” si, mai ales, despre omul din spatele dezastrului ajuns cult movie.

Cati actori aspiranti isi incearca norocul la Hollywood si reusesc sa-si vada visul implinit? Dar cati sunt cei care nu reusesc? Din a doua categorie ii avem pe excentricul Tommy Wiseau (James Franco) si pe mai tanarul sau amic Greg Sestero (Dave Franco), care, dupa ce fac cunostinta in urma unui curs de actorie, decid sa se mute impreuna in Los Angeles pentru ca acolo au cele mai mari sanse de a ajunge faimosi. In timp ce Greg reuseste sa isi gaseasca un agent si o iubita – fara ca totusi sa aiba noroc de vreun rol, pentru ca expresivitatea artistica nu-l da afara din casa – Tommy e si mai frustrat pentru ca nu are succes la nici macar una dintre auditiile la care merge, iar oamenii il iau peste picior pentru lipsa lui evidenta de talent. Ultima solutie la care se gandesc cei doi este sa faca un film ei insisi. Tommy scrie scenariul, isi atribuie rolul principal, ii ofera lui Greg rolul secundar, angajeaza o serie de tehnicieni si actori si se apuca de treaba. Ceea ce urmeaza ne arata halucinanta poveste a felului in care s-a filmat “The Room” si cum a iesit pe piata acest film atat de prost – fara consistenta, plin de erori narative si, ce sa mai, de-a dreptul patetic – incat si-a facut o gramada de fani.

James Franco, machiat si costumat in asa fel incat poate doar fratele sau, Dave Franco, sa-l fi recunoscut intr-o situatie gen “identificati persoana”, s-a pomenit deja cu un Glob de Aur in buzunar pentru prestatia din “The Disaster Artist”. Adevarul e ca l-a interpretat exceptional pe Tommy Wiseau, un individ direct, fara filtre, nu foarte mobilat la mansarda, cu o stima de sine exacerbata si fara fundament, invidios pe asa-zisul sau cel mai bun prieten, crizat din orice, decis sa fie un actor de succes desi nu are nici cea mai mica samanta de chemare artistica, plin de bani a caror provenienta e un mister si enigmatic si evaziv in ceea ce priveste trecutul sau. Ca spectator, un asemenea personaj ciudat precum Tommy te face sa te crucesti de cat de ridicol poate fi un om, de care pe de o parte razi, iar pe de alta te gandesti daca e bine sa razi, ca parca ar fi caz clinic. Adica, nu este tocmai firesc sa fii total lipsit de talent la ceva si totusi sa tii neaparat sa faci acel ceva, ba sa mai pui si 6 milioane de dolari din contul personal ca sa realizezi acel ceva. Sau este? 🙂

Oricum, James Franco nu s-a invartit rau ecranizand cartea scrisa de adevaratul Greg Sestero despre “The Room” si relatia lui cu Tommy, pentru ca filmul produs si regizat de el, in care asa cum v-ati lamurit este si personaj principal, si-a depasit deja cu mult bugetul de productie – spre deosebire de “The Room”, care, dupa ce a beneficiat de cele 6 milioane de dolari pentru a fi realizat, a adus inapoi doar uluitoarea suma de 1800 de dolari.

Filmul este distribuit la noi de Vertical Entertainment.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.