“Red Sparrow” – sadisme si viclenii la superlativ

Cu totii suntem un puzzle de nevoi, iar daca pentru cineva reusesti sa fii piesa care lipseste, persoana respectiva va face orice pentru tine. Acesta este firul calauzitor pentru o Vrabie, adica un agent al serviciilor secrete rusesti, modelat pentru extragere de informatii cu ajutorul manipularii prin seductie.

Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) este balerina la Teatrul Balsoi din Moscova, unde, cu talentul si frumusetea ei, isi atrage nu doar admiratia publicului, ci si invidia colegelor care aspira la postul de prima balerina pe care il are ea. In timpul unui spectacol, Dominika este accidentata de partenerul ei, iar tibia rupta ii incheie cariera prematur. Cu o mama bolnava, care are nevoie de ingrijire permanenta si locuind intr-un mic apartament furnizat de teatru, din care vor fi evacuate pentru ca Dominika nu mai e angajata lor, tanara e gata sa faca orice e nevoie pentru a supravietui. Asa ca atunci cand unchiul ei, director adjunct la Serviciul de Informatii Externe al Rusiei (SVR), o pune intr-o situatie-limita si apoi o constrange sa lucreze pentru ei, nu are incotro si accepta. Dominika merge la scoala de Vrabii, unde o profesoara glaciala careia i se spune Matroana (Charlotte Rampling) ii invata pe cursanti lectii violente si tulburatoare despre cum sa isi dezvolte talentul nativ de a vedea oamenii asa cum sunt si de a-l pune in folosul statului. Gata pentru prima ei misiune, aceea de a-l face pe un agent american sa dezvaluie o cartita din SVR, Dominika se arunca in vartejul spionajului, al tradarilor si al varsarii de sange, in slujba statului, urmarindu-si in acelasi timp propria agenda plina de riscuri, intr-o lume in care, de la un minut la altul, poti incheia socotelile cu viata.

“Red Sparrow” nu este doar “inca un film cu agenti secreti, sange si batai”. Este un aranjament artistic atent, in care, de altfel, nici n-o sa prea vedeti cine stie ce lupte corp la corp, urmariri sau impuscaturi si in care scenele calme se imbina terifiant cu cele de o violenta aproape palpabila, iar situatia se rastoarna cand nu te astepti. Umorul nu s-ar fi potrivit deloc in film, insa s-a strecurat involuntar in vreo doua scene, una spre final si alta cand un personaj feminin se intreaba ceea ce probabil ne-am intrebat cu totii macar o data: cum se face ca femeile din Rusia sunt asa de sexy, iar barbatii arata ca niste broscoi? 🙂

Accentul este pus pe sculptarea personajelor – dintre care Dominika este cel mai stralucitor, crescand surprinzator si transformandu-se psihic cu fiecare miscare pe care o face – si a relatiilor incrancenate si bolnave care se nasc intre ele. Unchiul ei, un scelerat perfect, ascuns sub masca seriozitatii distinse, este interpretat admirabil de Matthias Schoenaerts. Jeremy Irons, in rolul generalului rus Korchnoi, are interventii concise, dar sclipitoare. Actiunea este plasata in eleganta Budapesta, cu scurte treceri prin Viena, Londra si grandioasa Moscova, iar muzica maiestuoasa compusa de James Newton Howard, care alcatuieste coloana sonora, vine sa completeze minunat replicile si actele personajelor.

Jennifer Lawrence a invatat miscari de balet (antrenata de acelasi coregraf care s-a ocupat de Natalie Portman si Mila Kunis in “Black Swan”) pentru una dintre scenele de la inceputul filmului, unde o urmarire a Militiei se imbina cu dansul ei exploziv din timpul spectacolului – si astfel si-a dat seama ca e o munca foarte dificila, desi doar partea de sus a corpului ii apartine in film, iar picioarele sunt de fapt ale balerinei cu acte in regula care a dublat-o, Isabella Boylston. In plus – nu e spoiler, pentru ca internetul vuieste deja – Jennifer si-a facut curaj si a aparut nud in cateva scene.

Thriller-ul “Red Sparrow”, realizat dupa romanul fostului ofiter C.I.A. Jason Matthews, este distribuit la noi de Odeon Cineplex si va avea premiera in cinematografele din Romania pe 2 martie. Filmul nu este recomandat persoanelor sub 15 ani.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.